Образование

Първа изпитна сесия в НВУ „Васил Левски“, Университетът става център за обучение на доброволния резерв

Първата изпитна сесия за курсанти в НВУ „Васил Левски“ стартира от днес. До 27 март изпити ще се проведат както във Велико Търново, така и във всички големи областни градове. 150 кандидати са заявили участие. Те ще решават общообразователен тест, тест по чужд език и ще преминат през медицински прегледи за физическа и психическа пригодност. Оценки от държавни зрелостни изпити не се признават.  Подробна информация за кандидаткурсантската кампания, за обучението и практическите занятия е публикувана на новия сайт на НВУ. Тя е илюстрира и с 14 видеоклипа, изработени от курсанти и техните преподаватели.

Резултатите от ранната изпитна сесия ще бъдат обявени на 2 април, а окончателното класиране на кандидатите – на 7 юли. Местата за новата учебна година са 231. Част от първокурсниците във факултета в Шумен ще имат възможност да изучават гражданските специалности „геодезист“ и „киберсигурност“. За студентите се разкрива обучение в две нови направления – „Архитектура, строителство и геодезия“ и „Администрация и управление“.

Националният военен университет се превръща в основна обучаваща институция в Българската армия и единен център за подготовка и подбор на войници за армията, за повишаване възможностите на Сержантския колеж, подготовката на курсанти и следдипломната квалификация на всички офицери.  „От 1 юли приемаме първите 150 души  от доброволния резерв. Имаме подготвена база и учебни програми. Те ще преминат през начална и специална подготовка , а по-късно и към изпълнение на задачи, свързани с Българската армия“, поясни бригаден генерал Маламов. „Смятам, че връщането на доброволната служба е глътка въздух за Българската армия, защото недокомплектът е сериозен въпрос пред ръководството на Министерството на отбраната и Българската армия и това налага работа във всички посоки, за да подобрим потенциала на Университета“, коментира началникът на НВУ.

На въпрос – има ли желаещи да се ваксинират срещу коронавируса – Маломов отговори, че списъците са готови, а процентът голям. По негови думи от началото на пандемията заболели почти няма, а причината е експерименталното хранене на курсантите, което е високо калорийно и повишава имунитета.