Култура Любопитно

Първата си книга „Пътешествие до мечтите” представи приключенецът Иван Николов

Първата си книга „Пътешествие до мечтите” представи в Регионалната библиотека „П.Р.Славейков” – Велико Търново пътешественикът Иван Николов. Той е родом от Сливен, но от скоро живее във Великобритания. Пътешественик по душа, той е обиколил 66 държави в 4 континента. Предстои му посещение на Северна Америка и по-точно Канада. Страстта му да приключенства се „запалва“ с карта за посещение на 100-те национални туристически обекти в България, в която има всички печати. След това любовта към пътуването прекрачва границите на родината ни и следват Балканите, държавите от Европа, а крайната цел е посещение на всички държави в света.

Иван Николов е завършил икономика във Върна. Учил е „Математика и информатика” във ВТУ. Продължава да следва във Великобритания.

„Последните няколко години работих сезонно, което ми даваше възможност да пътешествам. Веднъж направих едно пътуване от България към Англия, а след това от Англия през Африка до България. Идеята беше да е интересно. Преди 4 години ходих пък до Казахстан. Планирал бях виза, самолетни билети, хотел резервирах. Всичко се обърка накрая. Нито спах където трябваше, нито се случи това, което запланувах. Но в това се оказа чарът на това пътуване. Имах разни премеждия и това ми даде увереност, че това ми харесва и винаги когато се връщам, приятелите ми слушат за преживяванията ми с интерес. И реших разкажа всички приключения в книга”, казва Иван Николов за написването на „Пътешествие до мечтите”. Неслучайно тя е автобиографична. В нея разказва свои лични истории и преживявания. Определя я и като комбинация между пътепис и мемоар. „В тази първа книга има представени 33 държави в 3 континента или над 200 места посетени от мен. С богат снимков материал. Наблягам на интересното, което ми се е случило или на самото място.  Споделям опит и позитивни мисли. Давам практически съвети също. Защото всичко е временно и не трябва да се ядосваме, ако загубим пари или  друго например. Насочвам хората да мечтаят. Осъзнавам, че това което съм мечтал, ми се е случило вече. Колкото повече мечтая, толкова повече ми се сбъдват мечтите. Това искам да предам и на хората, които четат книгата ми”, признава пътешественикът. И допълва, че тепърва му престоят още пътувания и още издадени книги.

Казва, че майка му е добра кулинарка и затова рядко обича да опитва храната на местата, които посещава.

„Закърмен съм с хубава храна. Не обичам да експериментирам. Но обичам сладки и плодове. Когато отида в чужбина мога да дегустирам това – традиционните им сладки и плодове. Един от най-интересните е дуриан. Опитах го в Малайзия”, обяснява Иван.

Иска един ден да живее в Батуми, в Грузия на Черно море. Красив град с море, планини, красиви и модерни сгради, учтиви хора и вкусна храна. Казва, че за едно пътуване човек не трябва да се оправдава, че няма време или пари, такива винаги се намират. А четирите най-важни неща, които винаги носи със себе си на път са паспорт, пари, телефон и ключ за колата.

Кремена Крумова – Попова