Икономика Община

Първата в България тестова лаборатория за смарт-градове отвори врати във В. Търново

26 водещи български компании в сферата на високите технологии създадоха във Велико Търново първата у нас лаборатория за симулации и изпитвания за интелигентно градско планиране. Съвременният иновативен център на IT клъстер INKO е подкрепен и от Общината. Лабораторията е разположена в Европейския информационен център и е в непосредствена близост до местния Клуб на програмистите.

Лабораторията е сред най-добрите в Югоизточна Европа, където могат да бъдат провеждани изпитания на технологии и системи за умни градове. Това е оценката на евродепутата Ева Майдел, която беше на откриването. В реално време в лабораторията е представена работата на дигитални системи за градски транспорт, организация на движението и паркиране. Съвсем скоро там ще се предлагат тестове и на други системи за смарт-управление на комунални дейности. Иновацията е полезна и за местната власт, и за бизнеса, а първите съвременни решения, които се демонстрират в лабораторията, ще бъдат приложени в проекта за интегриран градски транспорт на старата столица.

Към момента Община Велико Търново е сред водещите администрации в сферата на дигиталното управление. Близо 20 административни услуги са доставяни изцяло по електронен път, за още 140 са налични подробна информация, бланки, документи и пр. Велико Търново стана първият град, в който местните данъци и такси могат да бъдат заплащани по интернет. Автоматична станция следи в реално време качеството на атмосферния въздух и показва във всеки един момент на сайта на общината данните за седем показателя. Дигитална система следи в реално време и нивата на реките Янтра и Белица.