Поминък

Пчелари: Очаква се драстично поскъпване на меда

Сравнително добра реколта очакват тази година пчеларите от региона. В сравнение с миналата година, когато имаше стоков мед само от слънчоглед и липа, сега производителите очакват дори от акация.

„Миналият сезон беше лош за великотърновските пчелари. Имаше голяма смъртност при пчелите и климатичните особености бяха в ущърб за тях. Тази година очакваме средно добра година. Надяваме се и на по-благоприятно време”, коментира Тодор Найденов, председател на Пчеларски съвет Велико Търново.

Стопаните се надяват на добра реколта, защото има добра паша за пчелите и от медоносните растения.

„Цената на меда се задържа в последните месеци между 8 до 10 лева средно, а малко по-евтино при директните продажби. За новата реколта обаче, се очаква драстично поскъпване. Защото се повишиха разходите – като ел.енергия, горивата и всички неща, свързани с пчеларството. Дори захарта се увеличи, необходима само за поддържане нивото на пчелните семейства, когато нямат паша или за създаване на нови семейства, изгубени през пролетта и през годината. Очаква се медът да се оскъпи с 15-20 % или с около 2 лева”, обобщи Найденов.

Кремена Крумова – Попова