Поминък

Пчеларите с протест срещу държавата

Пчелари от цяла България организират национален протест. Недоволството си те ще изразят на 10 декември, понеделник, от 13.00 часа пред сградата на Министерството на земеделието. То ще е свързано със състоянието и помощите за сектора.

„Първото и основно, което искаме е да се измени отношението на Министерството на земеделието /МЗ/ към пчеларството като за новата селскостопанска политика искаме директна субсидия за пчелоопрашване. Второ –  да се вземе отношение към отравянето на пчелите и ветеринарномедицинското обслужване. Трето – незабавно да се отвори програма „de minimis“ за подкрепа на пчеларите, необходима заради ниските стопански резултати и смъртността при пчелите“, обяви исканията за Общинското радио Тодор Найденов, председател на Пчеларски съвет Велико Търново.

Той допълни, че след като е станало ясно, че пчеларите готвят протест, от Държавен фонд „Земеделие“ решили да отпуснат пари в размер на 3,5 млн. лева  и от 17 декември 2018 г. до 15 януари 2019 г. пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).

„Ще се вземат от парите за 2019 година,  за да платят „de minimis“ за 2018 година“, уточни още Найденов и добави, че ще има представителство на бранша от Великотърновска област на протеста.

Припомняме, че през октомври миналата година пчеларите отново излязоха на протест пред МЗ. Той беше отново срещу цялостната политика на правителството за сектора, с акцент биопчеларството и подпомагането на бранша по програма „de minimis“.

Кремена Крумова – Попова