Денят

Психолог: Неглижираните деца стават аусайдери

По данни на „Алфарисърч”  две трети от българите смятат, че училището трябва освен да обучава и да възпитава. Това сочи проучване от периода 14-19 декември 2018 година, проведено сред над 1000 сънародници. Част от основните проблеми, които срещат децата на възраст до 13 години, са свързани с липсата на комуникация в семейството според психологът Петя Радославова. Кариерата си стартира в „Център за обществена подкрепа“, а в момента работи като психолог в ОУ „ Христо Ботев”- гр. Велико Търново. При най-малките тя забелязва трудности в адаптацията. 

Децата са ежедневно затрупани с огромно количество информация. Завишените изисквания от учителите ги претоварват. Малчуганите стават по-тревожни и затворени. Повечето получават психосоматични прояви- боли ги глава или корем. Това е физическо отражение на нежеланието на детето да ходи на училище. Институцията не е място, където да се учат, а враждебно място. До известна степен и родителската нагласа оказва влияние. Някои родители считат, че учителите трябва да възпитават децата им. Масово младите не зачитат авторитети. Липсва комуникацията между родител и дете. Забелязвам, че на подрастващите се обръща все по- малко внимание. Залита се в двете крайности на прекалено обгрижени или на неглижирани деца. Имала съм случаи, в които родителите изоставят задълженията си.  Когато детето не изпълни безпрекословно изискванията им,  следват наказания и изолация. Тогава детето се затваря в себе си, в различен свят, където никой не го упреква непрекъснато. Така индивида среща трудности при вписването си в средата, не успява да изяви мнението си, защото това никога не му е било позволено. Могат да последват и препятствия при развитието на детето и то да стане аутсайдер. Умерената среда, която е поощряваща и санкционираща е полезната„,  разказа Петя Радославова.

Наблюдава се и липса на мотивация за учене при по-големите ученици. Те трупат знания по предметите,които са преподавани от атрактивни учители. Проблем са и новите технологии, които присъстват в училище, но не се използват за учебни цели. Нивата на агресията при младежите също остават високи. Децата,които са били тормозени в последствие пренасочват събраното в тях огорчение към по-слабите. Така се създава един цикъл, който може да бъде прекъснат само от своевременни и адекватни мерки от страната на родителите, учителите и учениците. Наблюдава се и склонност към разделение на групички сред подрастващите. Често се случва да „лепят етикети“ един на друг.

Това може да се окаже пагубно за детето. Когато дълго време средата го определя по определен начин, то ще започне да вижда себе си в същата тази светлина„, допълни още Радославова.

Подобни заключения са изведени и от преподавателката Джейн Елиът. През 1970-а тя провежда експеримент сред учениците си като ги разделя според цвета на очите им. Синеоките са обявени за по-умни и се ползват с привилегии, а тези с кафяви очи са принудени да носят якички  и да ядат от картонени чинии. При проведени тестове и състезания децата със сини очи се представят по-добре от тези, които са набедени за по-неспособни. На следващата седмица Преподавателката казва на учениците, че се объркала. Децата с кафяви очи всъщност са по-умните. Способностите им отново биват тествани. И този път групата, която е набедена за по-способна показва по-добрите резултати. Близо 450 деца минават през теста на Елиът. По-късно експериментът спомага за борбата с расизма в Северна Айова.

Диана Колева