Интервю Любопитно

Психологът Ина Иванова: Екстровертите бяха най-засегнати от кризата с коронавирусната пандемия

Когато говорим за породени страхове у хората поради снемането на карантината и излизането от самоизолация е хубаво да имаме предвид най-вече предварителното състояние, което е било характерно за даден човек, съветва психологът и съосновател на изследователския център „Наука за хората” – Ина Иванова. Ако човек по принцип е обичал много да общува с приятели и да излиза често, със сигурност седенето твърде много в къщи затворен, и ограничението на социалните контакти могат да доведат до апатия или депресивни състояния. За определени групи хора дори е възможно последиците от карантината да бъдат по-осезаеми и да представляват психотравма, пояснява Ина.

Самоизолацията, сама по себе си, в следствие на карантината, която бе наложена, заедно със задължителното спазване на социална дистанция не са предпоставки за появяване на проблеми в едно семейство например, ако такива вече са съществували под една или друга форма, обяснява психоложката. От друга страна обаче, ако дадено семейство е оперирало в условията на физически или психически тормоз, то подобна ситуация на допълнителен свръх стрес би довела до ескалиране на вече съществуващите неразбирателства.

„Иска ми се да обърнем внимание най-вече на положителните аспекти от цялата ситуация. По време на изолацията всички разбрахме, че малките неща имат най-голяма стойност, да можеш да прегърнеш свободно някой, да се видиш с приятели, когато поискаш, е безценно”, категорична е Ина Иванова.

Ина обръща внимание, че за някои хора, излизането от самоизолация ще бъде по-трудно от колкото за други. Връщането към нормалния живот може да отключи страх от излизане от дома и пребиваване на обществени места, където съществува риск от зараза с новия коронавирус. „Когато става дума за състояния, които ни карат да се чувстваме зле, един от основните начини да забравим за това е физическата активност”, съветва психологът Ина Иванова. „Заниманията с нещо, което ни носи удоволствие ще ни помогнат да облекчим тежестта и притесненията, да се отпуснем, и да се чувстваме по-добре”, допълва тя.

„В следствие на негативните новини през последните месеци се вмени едно влияние, което е като придобита безпомощност. Отнет беше блясъкът на изкуственото, на престореното, на твърде лъскавото. На преден план се изведоха по-семплите неща, като това да се разходиш навън, като това да се видиш с близките си хора, като това да си направиш равносметка. Като цяло ценностните теми”, казва Ина.

Според Ина Иванова, екстровертните личности са най-засегнати от самоизолацията заради коронавирусната пандемия. Интровертните хора, от друга страна, най-вероятно са приели задължителната изолация в къщи по по-спокоен начин. „Всеки един да се сети за своя любим екстроверт, да му се обади, да му каже нещо хубаво, да го попита как е, дори да го покани на кафе, нещо малко, защото, според мен, в много по-голяма степен  екстровертите в момента са по-засегнати. Въпреки че те са по-склонни положително да гледат на живота, това със сигурност беше голям удар за тях”, обобщава Ина Иванова, психолог и съосновател на „Наука за хората” – изследователски център за ефективно общуване, невербална комуникация, социална динамика и публичен имидж.

Гергана Нинова