Политика

Проф. Тодор Галунов: Хоризонтът на нови избори не е далеч

Хоризонтът на нови избори не е далеч. Това каза пред Общинското радио професорът по политология и университетски преподавател Тодор Галунов.

„Моята прогноза е, че първата по численост група няма да състави кабинет. Може да върне незабавно  мандата, може и да се опита да излъчи правителство, тъй като не бърза да отива на нови избори. Но мисля, че тази опция е обречена, тъй като всички останали парламентарни групи ще спазят на първия етап своите  гръмки обещания, че няма да се коалират с партия ГЕРБ.

Ако „Има такъв народ“ се ориентира към нови парламентарни избори – няма да предложи кабинет и ще върне мандата. Тук е въпрос на партийно решение дали те ще тръгнат на твърди нови избори, или ще искат да управляват известно време. И най-неясен е третият вариант, в който президентът ще връчи мандат на парламентарна група по свой избор. Според мен, ако има  експертен или програмен кабинет – най-подходящо е да стане при третия опит, но това означава четири политически формации да направят  модел, при който  ще включат във властта лица, които имат характер на експерт, но не са партийни лидери и ще се опитат да управляват известно време. Като цяло какъвто и кабинет да се формира, той ще бъде нестабилен и с ниска степен на легитимност.  Няма да има достатъчна подкрепа и над него ще витае постоянната сянка на скорошни парламентарни избори“, каза проф. Галунов.

Политологът отбеляза, че Конституцията императивно забранява на президента да разпуска парламента в рамките на последните три месеца от своя мандат. „Това означава, че след 22 октомври, каквото и да се получи в държавата, ние три месеца не можем да произведем никакви избори, Ако избори се произвеждат, всичко трябва да е приключило дотогава, т.е. те трябва да бъдат „летни“ избори. Ако не се състоят в този срок, ще бъдат насрочени в края на март – началото на април 2022 година“, поясни политическият наблюдател.

„За първи път сме поставени в ситуация, при която всяка прогноза много бързо може да се окаже остаряла и непреценена, по при всяко положение хоризонтът на някакви нови избори не е далеч. Дали ще бъдат веднага, или след  временен кабинет – това ще получи много скоро бърз отговор“, коментира проф. Тодор Галунов.

Още по темата в звуковия файл