Политика

Проф. Тодор Галунов: Политическият прагматизъм ще надделее и никой няма да рискува депутатските си места в името на нови избори

„Аз мисля че в близките месеци не ни чакат нови избори, освен тези за Европейски парламент, които са в началото на юни“. Това каза за Общинско радио Велико Търново политологът и преподавател във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ проф. Тодор Галунов. По думите му, ще се намери прагматично решение и главната роля за това вероятно ще бъде на ГЕРБ. „Бойко Борисов много пъти поставя условия, изглежда, че няма изход и изведнъж намират някакво решение. Аз съм сигурен, че ще се разберат и този път и ще продължим да имаме кабинет. Все пак едни избори не се знае до какво може да доведат. Политическият прагматизъм и интерес ще надделеят и никой няма да рискува депутатските си места и стабилните позиции в кабинета, за да отиде отново при суверена и да иска неговия вот на доверие.“ Според политолога, ротацията може да се забави или да не случи по очаквания начин, но в основата си, структурата на управлението ще се запази.

„Имаше период, в който ПП и неговите съюзници нямаше как да израснат като политически субекти, ако не беше „мишената“ ГЕРБ, около която те да изградят своя имидж. Герб също през последните години, откакто загуби реалната политическа власт, започна да обвинява ПП, колко лошо управляват. Сега тези две формации, които взаимно се атакуваха, се прегърнаха“, обясни политологът и допълни, че това е една от причините управлението на държавата да се случва трудно. „Пример е този спор за поста на министър на външните работи, дали да бъде даден на ГЕРБ или на ПП и кой да е титуляр на министерството. Още повече, че в нашата парламентарна практика, ние нямаме през последните десетилетия модел, при който премиерът да бъде и титуляр на министерство“, добави Галунов.

По думите на преподавателя, в момента изборната социология дава по-скоро щета за ПП, но няма никаква гаранция че в една изборна битка, ГЕРБ може да направи по-силен резултат от досегашния. „Парадоксалното е, че българската политическа опозиция, поне в лицето на БСП, „Възраждане“ и ИТН, сякаш също няма особен интерес от нови избори, тъй като не се очаква никоя от тези партии да подобри своя резултат. Най – ясно е сякаш положението на ДПС. Те са най – спокойни, дали с избори или без, тяхната устойчивост в политическия живот няма да се промени. „Бракът по сметка“ е най – логично да се продължи и ако се мисли за нови парламентарни избори, те да бъдат евентуално в началото на новата календарна година. Основната задача – сухопътен Шенген – не е изпълнена и ще ни трябва още около година. За изпълнението на другата задача на този кабинет – въвеждането на еврото – също е нужна поне година. Освен това, в момента обществото сякаш не се интересува много от тези два проблема, а нито една от партиите в парламента не се радва на особени овации“, категоричен бе проф. Галунов и допълни: „Нито законодателната, нито изпълнителната, нито съдебната власти се радват на особено добра народна оценка и всичко се прехвърля върху тази власт, която е призвана да бъде интегрираща между тях. Това е властта на държавния глава, който по Конституция може да действа по малко във всяка от тези три власти без да я измества. По тази причина, президентът, въпреки че не е много прецизен в някои свои политически действия, продължава да бъде най – рейтинговият политик в държавата и затова, когато има някаква криза в обществото, погледите се насочват именно към президентската институция.“

По думите на проф. Галунов е малко вероятно президентът да се откаже от поста си, за да оглави нова политическа организация. „Говори се за хипотетична партия, която да бъде подкрепена от президента, но тя още не е обявена и такъв субект не съществува. Смятам, за неудачна идеята, която се тиражира, че президентът Румен Радев ще слезе от президентския пост, за да оглави партия. Това няма как да се получи, тъй като президентският пост е най – високият в държавата, а за лидер на политическа партия, винаги ще се намерят желаещи“, категоричен бе проф. Галунов.