Коментари

Проф. Тодор Булев: Необходим е специален Закон за архитектурата

Проблемите на културните аспекти на архитектурата да бъдат обхвани в специален Закон за архитектурата, който я разглежда като културна структура и ценност, предлагат от Съюза на архитектите в България.  „Много исках това да стане в този парламент, но ми се струва, че той едва ли ще успее да се занимае. Вероятно ще трябва да чакаме следващия”, каза във Велико Търново ръководителят на съсловната организация проф. Тодор Булев. Той обясни, че с предложението е запознат председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, но законодателната инициатива не е обсъждана.

Според проф. Булев опазването  на наследството е сложен процес на социална политика. „Първият елемент е да откроим обектите, които трябва да бъдат защитени. Това досега не е правено поне що се отнася до по-старите обекти. Наблюдавам през последните години, че има по-строги критерии към това какво може и какво не може да се прави, но факт е, че ние безвъзвратно закъсняхме по отношение на предприемаческата стихия, която стартира преди повече от 30 години.  Така че нищо не ни остава освен да осъзнаем реалностите и да усъвършенстваме инструментите за контрол, санкции и всичко останало”, коментира председателят на САБ.

По негови думи необходим е обществен натиск за съхраняването на културно-историческото наследство. „ Когато се изрази достатъчно единно и силно – той заменя законовите норми. Ако няма обществено единство, че нещо трябва да се съхрани, то лесно може да бъде унищожено, защото по законосъобразност ние не пазим достатъчно нещата, които ни заобикалят”, заяви проф. Булев.