Култура

Проф. Спартак Паскалевски: Изложбата ми е и опит Антон Труфев да бъде представен като впечатляващ автор, който заслужава внимание

Изложбата „А..? е Басня” на проф. д.изк.н. Спартак Паскалевски е подредена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”. Експозицията включва три художествени цикъла и серия живописни варианти на графичните илюстрации към новоизлязлата книга на дългогодишния търновски журналист и поет Антон Труфев – „Гарван гарвану око не вади”.

Поредицата от илюстрации на Спартак Паскалевски са основа за инвенции и интерпретации на алегоричния и метафоричен свят на Антон Труфев. Според художника алегорията и метафората въвличат не само в съдържателните аспекти на баснята, но и във въздействието им като естетически значения на формата и цвета.

Експозицията обхваща и цикъла „Амадеус”, триптиха “Фонтан на глупостта” и диптиха “Когато…”.  Повече за изложбата чуйте в звуковия файл:

       Цикълът „Амадеус”

„Антон Труфев е впечатляващ и оригинален автор, който заслужава внимание”, сподели още проф. Спартак Паскалевски:

„В началото класиците ме вдъхновяваха – Езоп и Лафонтен, и Лесинг, и Крилов. Във стихове аз басните им пресъздадох, но влагах в тях и прочит нов. Аз, търсейки съвременно звучене на поговорки и пословици народни, на приказки, легенди и умотворения, създадох образи нови или сродни. Не искам басните ми да звучат като нравоучение. Бих искал те да имат своето значение във избора на път през тъмнината, която е покрила днес страната.”, пише Антон Труфев в предисловието към басните.

В звуковия файл можете да чуете басните „Шаран и щука” и Биволът сватбар” на Антон Труфев:

    Илюстрациите на Паскалевски по „Шаран и щука“ и „Биволът сватбар“

Важно място заемат творбите на Труфев, свързани с поета, публициста и баснописеца П. Р. Славейков. Книгата е издадена от РНБ „П. Р. Славейков” – Велико Търново. Автор на предговора е д-р Иван Александров,  редактор на басните – Милка Денева, а дизайнът на корицата е дело на Дешка Денева. Официалното представяне на „Гарван гарвану око не вади” ще се състои на конференция, посветена на 190-ата годишнина от рождението на Петко Славейков, която се навършва през ноември.