Коментари Образование

Проф. Петко Ст.Петков: Съставянето на учебници е тежка и отговорна задача

„Историкът е като хирург. Той също работи със скалпел, но оперира не жива материя, а дух”. Тези думи на проф. Андрей Пантев припомня историкът проф.д-р Петко Ст. Петков. А повод за това е новият учебник „История и цивилизации” на Издателски комплекс „Домино” за 10 клас, в чийто авторски колектив известният великотърновски преподавател във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” участва в разработките на въпросите за българското „Възраждане”.

Съставянето, компилацията на даден учебник не е свободен избор на авторите. Има държавна учебна програма, в която е уточнено кои теми да влязат, кои понятия да се развият. Благодаря на издателство „Домино”, че е поканило опитен колектив от учители и преподаватели. В учебника има много помощен материал, който позволява на учителите не само да работят с готовия текст, но и да предлагат уроци-упражнения с документи от епохата – карти, илюстрации и др.”, коментира проф. Петко Петков. Към този учебник е нямало забележки, включително и за отразяване на периода на социализма у нас, където текстове в други получиха доста критики. „ Той беше одобрен предварително, както и с последната заповед на министъра на образованието. Очакваме тежката дума на учителските колективи, за да започне печата на бройките, според интереса”, уточнява проф. Петков.

Това е второ участие в авторски колектив на учебник за великотърновския историк. В първия на издателство „Кръгозор” се е включил още през 2002-а. Той се печата в хиляден тираж до тази година и така на практика влиза във всеки втори-трети дом. Проф. Петков обяснява, че да се пише учебникарска литература е тежка и отговорна задача, защото критичните погледи към нея са много и няма как да се удовлетворят всички искания. „ В учебника се предлага последното мнение на науката. Ако има дискусионни въпроси, те се загатват в цялата им палитра. В процеса на преподаване на знанията е важен професионализмът на учителя. Затова трябва да има школа и традиции в обучението на учителите по история, и въобще на хуманитаристите. И държавата да не ограничава държавния прием за тях. Защото, ако традицията в подготовката им се прекъсне, последиците ще са тежки и трайни”, коментира още проф.д-р Петко Петков.

ЧУЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ: