Образование

Проф. Палангурски: Студентската квота от 69 човека в Общото събрание на ВТУ е 100% нелегитимна

В избирателните списъци за състава на Общото събрание има нелегитимно записани лица. Студентската квота от 69 човека е  100% нелегитимна. Това обяви на пресконференция кандидатът за ректор на Великотърновския университет проф. Милко Палангурски. „Започнах кампанията си с новината, че подавам оставка като зам.-ректор  поради промяна на университетските правилници за избор на Студентския съвет, с която се възкреси практиката отпреди 8 години  за прехвърляне на избрани студенти от един мандат в друг, въпреки категоричното становище на МОН отпреди 4 г. и категоричното решение на съда по предните избори, което потвърди решенията на тогавашния  Академичен съвет, че не може да има такова прехвърляне“,  каза проф. Палангурски. По негови думи друг голям проблем е, че Университетът не е представил в просветното министерство принципни политики за развитието на висшето училище през следващите 4 години и това може да е проблем при сключването на трудовия договор на бъдещия ректор. Той поясни, че по закон управленската визия трябва   да се внесе 3 месеца преди изборите за ректор и ръководни органи, за да се спази идеята на Закона за висшето образование за приемственост. Кандидатът за ректор съобщи, че ще постави двата въпроса пред Общото събрание на ВТУ, което ще се проведе на 29 май, и то можеше да реши или да отхвърли становищата.

На пресконференцията доц. Иво Инджов оповести текстово съобщение от  3 април  в месинджър, изпратено до него от настоящия ректор проф. Христо Бонджолов. „Привет! Иво, имам нужда от помощ от приятел! От вашата катедра имам опозиция: Илиана, Георги и Десислава. В следващата конфигурация аз ще съм зам.-ректор по учебната работа, а те ще са от страната на булката, ако не се осъзнаят. Можеш да им подскажеш, иначе ще го разберат по трудния начин. Благодаря“, е записано в съобщението. „Ако  има нов зам.- ректор в лицето на сегашния – би трябвало да го подкрепят.  Това е според мен предупреждението“, смята доц. Инджов.

Илиана е проф. Илиана Павлова, Георги е гл. ас. д-р Георги Игнатов, а Десислава е доц. Десислава Андреева, преподаватели в катедра „Журналистика и връзки с обществеността“ във Филологическия факултет.

„Когато видях съобщението,  визиращо моето поведение, изпаднах в  шок, защото аз съм разпозната като опозиция. Но аз не съм опозиция. Аз дори не знаех, че проф. Бонджолов има намерение да продължи и трети мандат да управлява. Как можеш да бъдеш опозиция на някого, за когото дори не подозираш, че има намерение да се кандидатира.  Шокът дойде и заради цинизма на съобщението. Възприемам го като заплаха“, сподели проф. Павлова.

Доц. Десислава Андреева уточни, че на 3 април тя и гл. ас. д-р Георги Игнатов са били записани в квотата на нехабилитираните преподаватели в Общото събрание и поясни, че към 4 април нито една от кандидатурите за избирателна длъжност в Университета не е била официално депозирана. „За някои от кандидатурите въобще не сме предполагали.  Не сме изразявали с колегата си публично пристрастия и симпатии пред никого. Не сме членове на инициативни комитети и се питаме защо сме определени с етикета опозиция още преди да сме се ориентирали за кого да гласуваме и дали въобще ще гласуваме. Алтернативите пред нас са две– ако в понеделник решим да  гласуваме за кандидата, подкрепян от настоящия ректор, вероятно ще бъдем вписани в негласния списък на страхливците.  Ако подкрепим някой от другите кандидати – може би ще последват неблагополучия“, каза доц. Андреева.

Ректорът проф. Христо Бонджолов заяви, че преди 2 месеца е имал хакерски атаки към личната си поща и профила във Фейсбук и че това е обявил публично на сайта на Великотърновския университет. Той отрече да е автор на съобщението. „Разнасят слухове за какво ли не.  Да спрягат, каквото искат. Ще използват покрай изборите всевъзможни простотии срещу мен. Аз не съм кандидат за ректор. Те се опитват по всякакъв начин да ударят мен. Не разбирам защо, нека да пробват още веднъж. Това са тотални глупости и когато няма  какво да направят – изваждат такива неща“, коментира проф. Бонджолов.