Култура Образование

Проф. Палангурски: „Да има предмет гражданско образование в училищата“

„Трябва да имаме предмет в училищата като гражданско образование. С него се научаваше що е това държавно устройство, права и задължения на гражданина, къде е неговата роля и място”. Това обяви днес в читалище „Надежда” проф. Милко Палангурски, по време на представяне на книгата си „Бащите на Търновската конституция”.

Според него, то трябва да стане основа за българското образование. И ако не си вземем поуката от това, че трябва то да влезе в училище, както е било преди много години, колкото и да се гордеем, че сме четвъртата държава, въвела в света всеобщото избирателно право, не е оптимист за бъдещето. Защото само гражданин може да направи модерна държава, да развива себе си, поясни още той.

„Бащите на търновската конституция” е 10-годишен труд на преподавателя във ВТУ. Съдържа 200 страници, пълни с история за създателите на този важен закон. Разделена е в 8 глави озаглавени – духовниците, юристите, лекарите, търговците, творците, учителите, малцинствата и поборниците.

„Установих, че ние не знаем кои точно са сътворителите на Търновската конституция и направили България модерна. Така започва всичко, от един списък на народните представители в интернет. Има мнения, че ни била подарена Конституцията. А над 80% има нова редакция“, допълни още проф. Палангурски.

   

Кремена Крумова – Попова