Здравеопазване

Проф. Костадин Ангелов: Решения под натиск няма да има

Ресторантьорите и хотелиерите са много важен бранш, но в този момент приоритетите ни са свързани със здравеопазването, образованието, спорта и културата. Война не се печели с инат, а с разум и интелект. Това коментира във Велико Търново здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов по повод заканите на собствениците на заведения да отворят масово от 1 февруари без съобразяване с предписаните противоепидемични мерки. Той припомни, че постигнатото не е малко и не бива да се губи като водеща става емоцията. Проф. Ангелов даде пример с Англия и страни от Евросъюза, където мерките даже се затягат.

„Разглеждам комуникацията с различните браншове като с партньори. Всички искаме да си върнем живота. Пуснахме плановия прием в болниците, ученици се връщат в клас, при задържане на заболеваемостта следва разхлабване на мерките в спорта и културата. След отваряне на тези сектори, две седмици следим отново статистиката и тогава идва ред на заведенията около 18 февруари. А още две седмици по-късно и на нощните клубове“, коментира във Велико Търново здравният министър. Той обясни, че не се предвижда разхлабване на мерките в региони с по-малка заболеваемост, защото разпространението на К-19 в момента е дифузно, а не клъстерно.

Решения под натиск няма да има, подчерта проф. Ангелов. Той обясни, че започва закриване на ковидотделения. Болниците трябва да приведат леглата в капацитет 20 процента от този, с който са разполагали за лекуване на коронавирус. Те обаче трябва да имат и готовност в рамките на 48 часа да разкрият отново останалите. „В момента са заети около 40 процента от леглата за пациенти с К-19 в неусложнена форма“, каза още здравният министър. В седмицата след 25 януари се очаква извънредна доставка с около 14 500 ваксини. Те ще се използват за желаещи от първата фаза.