Денят Здравеопазване

Проф. Костадин Ангелов: Не правете политика на гърба на здравеопазването!

„Справяме се и с третата вълна, което означава, че мерките бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа, но продължаваме да губим животи. Ние, лекарите не помним пациентите, които сме излекували, но помним тези, които сме загубили.“ – това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на брифинг днес.
Заповедта за разформироване на Националния оперативен щаб е още от 26 февруари, подчерта Ангелов. Според него това е абсолютно логично решение, Той призовава политиците да не правят политика на гърба на здравеопазването. „Здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да се упражняват нови политици“, подчерта Ангелов. Според него оптимистичният вариант за страната ни е постигане на колективен имунитет в края на юни, реалистичният е в края на юли, а песимистичният вариант – в краят на август.
През април у нас се очакват общо 324 090 дози ваксини, като се очаква много голяма доставка от Pfizer, през май ще дойдат близо милион и половина дози, през юни – над милион и половина дози, каза още министърът в оставка Костадин Ангелов.
Доц. Ангел Кунчев обясни, че към момента сме на 11 място в Европа по заболеваемост и на 4 на Балканите. На 2 място сме по смъртност в ЕС и на Балканите.
В половината от страната заболяемостта е под 500 на 100 хиляди души, каза още Кунчев.