Денят Политика

Проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов: Държавата да подкрепи реставрацията на църквата „Св. Николай“

Държавата да подкрепи финансово реставрацията на църквата „Св. Николай“ във великотърновския квартал „Варуша“. В това са категорични народните представители от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов. За проблемите на старинния храм те проведоха среща с отец Славчо и църковното настоятелство, със заместник-кметовете на Старата столица Нейко Генчев и проф. Георги Камарашев, общественика Станислав Стоянов, областния управител и др.

Отец Славчо припомни, че храмът е построен през 1834г. Изграждането му продължава две години и е осветен на Никулден през 1836г. Към църквата работи неделно училище, подготвена е и уникална за страната колекция от икони, рисувани от деца.

В момента църквата е в лошо състояние и има нужда от спешно извършване на основен ремонт. През 2019-а година е изготвена количествено-стойностна сметка за дейностите. Тогава са били необходими 2,8 млн. лева, общината е издала нужното разрешение за строеж. Към днешна дата обаче е нужна актуализация на финансирането, посочи проф. Костадин Ангелов.

Всички участници в срещата се обединиха около идеята да се даде гласност на проблема пред изпълнителната власт и да се намерят ефективни решения за спешната реставрацията на храма.

„Най-бързият вариант е да се отпусне постановление на Министерски съвет или средствата да се заложат в актуализацията на бюджета“, посочи проф. Костадин Ангелов. Съвместно заседание на парламентарните комисии по вероизповедания и по култура във Велико Търново също би дало популяризация на проблема.

„Великотърновци заслужават тази светиня да бъде напълно възстановена – църквата „Св. Николай“ е символ на неугасващия български дух“, завърши проф. Костадин Ангелов.

Областният управител Людмила Илиева пое ангажимент да съдейства за намиране на възможности за финансиране на дейностите по консервация и реставрация на храма „Св. Николай“ във Велико Търново. Тя увери председателя на църковното настоятелство отец Славчо, че ще привлече вниманието на държавните институции да попадат ръка на емблематичната за старата столица църква.