Култура

Проф. Иван Станков е носителят на XII Национална награда за литературна критика

Преподавателят от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” проф. Иван Станков ще бъде удостоен с Националната награда за литературна критика на името на Иван Радославов и Иван Мешеков, която Община Златарица, съвместно с катедра „Българска литература” на ВТУ, връчва на всеки две години. Това съобщиха днес кметът на Златарица Пенчо Чанев, ръководителят на Катедрата проф. Николай Димитров и преподавателят проф. Димитър Михайлов.

Наградата е учредена преди 25 години в Златарица, в чест на двамата големи български критици, свързани с града– Иван Радославов, чиито корени са оттам и Иван Мешеков, който е роден в Златарица. Отличието се връчва за цялостен принос в областта на литературната критика.

Официалното награждаване ще се състои утре от 14:30ч. в сградата на Община Златарица, а след това ще се проведе дискусия, в която са поканени да участват литератори и докторанти от Великотърновския, Софийския и Нов български университет. Поканени са и предишни носители на наградата, като засега присъствието си са потвърдили проф. Михаил Неделчев (лауреат през 2007г.) и доц. Пламен Дойнов (лауреат през 2015г.)

„Наградата е национална и няма аналог. С много воля, Община Златарица и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”,  успяваме да поддържаме традицията, защото не липсват и трудности – многократно уведомяваме и търсим съдействие от Министерството на културата, но, по незнайни причини, те не откликват.”, сподели кметът на Златарица Пенчо Чанев.

На всеки две години, когато се връчва наградата, Община Златарица финансира и издаване на книга с творчеството на Иван Радославов или Иван Мешеков. По време на дискусията тази година ще бъде обсъдена книгата на Иван Мешеков „П. К. Яворов – поет богоборец”, която не е преиздавана от излизането и́ през 1934г. Новото издание, което е факт само от няколко дни, е в цялостен вид – с предговор-писмо от д-р Асен Златаров, предговарящото есе на Иван Мешеков „Критикът като артист” и самия текст на книгата за Яворов.

„Това е първата концептуална книга, посветена на поезията на Яворов. Издаването и́ свързваме и с предстоящата 140-годишнина от рождението на поета, която ще отбележим през януари 2018-а. И сега, и през 1934г., когато е издадена книгата, текстът е изключително провокативен. Яворов да бъде етикиран като поет богоборец е твърде дръзко. Тогава книгата почти не е приета от литературната критика. Въпреки че Мешеков е с леви убеждения, той заема една изключително литературна позиция в тази книга. Чете Яворов като истински литературовед, без никакви партийни пристрастия.”, обясни преподавателят по Българска литература след Освобождението проф. Димитър Михайлов.

Тазгодишният лауреат е избран единодушно от всички членове на Катедра „Българска литература”, каза ръководителят и́ проф. Николай Димитров:

„Това е един много заслужил литератор, автор на книги, написани с лична страст, които се четат с голям интерес и въздействат силно и на студентите. Не на последно място ще спомена и белетристичните му изяви – те бяха малко изненадващи, но пък изключително стойностни. Смятам, че Иван Станков е достоен носител на тази награда”, подчерта проф. Димитров.

Проф. Иван Станков е преподавател по българска литература във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Автор е на книгите „Скръбният, нежният. Лирическият свят на Асен Разцветников“ (1993), „Йовковото творчество“ (1995), „Смърт не може да има. В лирическия свят на Борис Христов“ (1996), „На пътя на историята – творчеството на Димитър Талев“ (2001), „Васил Попов. Релативизъм и полифонизъм“ (2010), „Сенки на думи. Мотиви в поезията на Борис Христов“ (2016), както и на многобройни студии, статии, рецензии, публикувани в специализирания печат. Превел е от румънски език три книги на Мирча Картареску – сборника с разкази „Защо обичаме жените“ (2006), сборника с новели „Носталгия“ (2007) и романовата трилогия „Ослепително“ (2004-2005), както и романа „Червена бабичка съм“ от Дан Лунгу. През 2014г. излиза първата му белетристична книга „Спомени за вода. Dm”, за която е отличен с наградата на Портал „Култура”. През тази година излиза и втората му книга с разкази „Улици и кораби. Gm”, която е своеобразно продължение на първата.

Материалният израз на наградата са почетна грамота, статуетка на богинята Бендида, изработена от проф. Константин Денев, и парична сума.

Досегашните носители на наградата са Сабина Беляева, проф. Никола Георгиев, проф. Светлозар Игов, акад. Иван Радев, проф. Симеон Янев, проф. Радосвет Коларов, проф. Михаил Неделчев, проф.Чавдар Добрев, проф. Милена Кирова, проф. Антония Велкова-Гайдарджиева и доц. Пламен Дойнов.