Политика

Проф. д-р Костадин Ангелов пред КНСБ: Възнагражденията на медиците са ахилесовата пета на здравеопазването – ГЕРБ-СДС има решенията за справяне с проблемите

„Възнагражденията на медиците са ахилесовата пета на българското здравеопазване. Резултат от некомпетентно управление и липса на социален диалог. Именно това роди всички недомислици както в Закона за здравното осигуряване, така и в Националния рамков договор“ – това заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново и региона проф. д-р Костадин Ангелов на среща между КНСБ и кандидати за народни представители от коалицията.

Проф. Ангелов поясни, че нивата на основните възнаграждения, разписани в последния колективен браншови трудов договор, са достигнати в едва 46 лечебни заведения – тоест, тези заплати са само на хартия. И добави, че некомпетентното управление на здравната система през последните три години от хора, които изобщо не познават работата й, е довело до реален риск от срив.

„В ГЕРБ-СДС сме набелязали стъпките, които ние се ангажираме да извървим, за да се справим с проблема. Между програмата на ГЕРБ-СДС и меморандума на КНСБ има абсолютно съвпадение, както за набелязания ръст в сектор „Здравеопазване“, така и по отношение на профилактиката и общодостъпната ефикасна здравна система“, подчерта проф. Костадин Ангелов. И заяви: „Нужна е стабилна подкрепа за ГЕРБ-СДС, за да може да бъде съставено стабилно правителство, което да решава проблемите и да върне България по пътя на развитието“.

Водещ приоритет в новата управленска програма на ГЕРБ-СДС е здравната система да бъде достъпна и всеобхватна. С конкретни мерки и механизми е планирано  развитие на телемедицината, сформиране на мобилни лекарски и зъболекарски екипи, на мобилни аптеки, също и нова система за управление на лекарствените продукти, за да няма проблеми с недостига им.

Платена публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление