Култура

Проф. Добрин Денев представя книгата си за Васил Левски

Читалище „Надежда – 1869” организира среща с проф. Добрин Денев, по време на която ще бъде представена и книгата му, посветена на последната година от живота на Васил Левски. Представянето ще се проведе на 14 февруари (сряда) от 16:00ч., в репетиционната зала на търновското читалище.

В изданието „Свобода и всекиму своето” (2014) проф. Добрин Денев описва по дати дейността, срещите, пътуванията и преди всичко особената роля, място и значение на Апостола за революционната организация. Подробно са охарактеризирани и хората, с които е работил. Обширно място е отделено на драматичните събития след лятото на 1872 г. С особено внимание и в подробности са проследени взаимоотношенията на Левски с Българския Революционен Централен Комитет в Букурещ, както и във Вътрешната революционна организация. Отделено е специално място на конкретните дейности по подготовката на въоръженото въстание, убийствата, предателствата, комитетските пари и особено на интригата около залавянето на Левски в Къкрина. В книгата са направени препратки към минали събития, като накратко са описани и събитията след обесването на Апостола. Написаното е увлекателно и съдържа логични съждения и много нови, неочаквани и непознати за широката читателска публика факти.

Проф. д-р инж. Добрин Денев е бивш ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия и автор на книги, посветени на българската история.