Култура Община

Проф. Георги Камарашев откри форума „Настояще и бъдеще за миналото”

„Изключително сме радостни, че сме домакини на форума. На нас това ни се  полага, защото сме град, богат на културно-историческо наследство.  Това  ни носи приходи, но и много отговорности и задължения, тъй като поддържането на безбройните културни паметници в града изисква финансови средства и активност особено що се отнася до сградите, които са частна собственост. Те ни създават проблем, но ми се струва, че сме намерили добрия начин и подход  да бъдат поетапно възстановени в този блясък, който са имали преди 100 години”, подчерта в приветствието си зам.-кметът на Община Велико Търново проф. Георги Камарашев.

„Темата е много важна и от камбанарията на Европейския съюз, защото всички знаем, че културата и културното наследство са едни от най-важните елементи за  обединението на гражданите в държавите членки на Европа”, каза Ирен Бойновска, национален координатор на евродепутата Ева Майдел. Тя съобщи, че със съдействието на Информационния офис на Майдел във Велико Търново е отпечатан методологическия наръчник „Извършване на проучване за енергийна ефективност на старите сгради”, който бе раздаден на всички участници във форума.

Източниците на финансиране по процедура „Развитие на туристическите атракции”, опазването на старите сгради, дигитализацията на културното наследство са основните акценти на форума. „Темата „Настояще и бъдеще за миналото” дойде от работна група, съставена от членове на Асоциацията на общини и селища с културно-историческо наследство.  Искаме това да бъде дискусионен форум, където да представим добри практики, свързани  с видове реставрации, популяризиране на определени туристически обекти”, поясни арх. Донка Колева.

Гост лектори ще бъдат Жаки Крушон, експерт от Националната френска асоциация „Забележителности и забележителни градове на Франция“,  и Светла Шаф – ръководител отдел „Урбанизъм и градоустройство“ в община Дакс, Франция.
Организатор на двудневната среща е  Областният информационен център, в партньорство с Община Велико Търново, Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, Асоциацията на общини със селища и територии на културно-историческо наследство“.