Политика

Проф. Галунов: Предсрочни избори в момента няма да променят политическата обстановка в България

Предсрочни парламентарни избори в момента няма да променят политическата обстановка в България и ще запазят сегашното статукво. Това заяви пред Общинското радио професорът по политология Тодор Галунов. „Ако погледнем актуалната социология, първата, втората и третата партия трудно ще бъдат разместени.  ГЕРБ   си остава най-силната политическа партия, БСП е твърдо на втора позиция и никакъв шанс да отиде нито напред, нито назад. Третата партия най-вероятно ще е ДПС.   Оттук нататък остават проценти, за които ще се борят Демократична България, Обединените патриоти,  формацията на Мая Манолова, евентуалният проект на Цветан Цветанов, партията на Слави Трифонов. Така че нещата няма да се променят много откъм политическото представителство”, каза проф. Галунов.

Политическият анализатор смята,  че част от опозицията не иска  предсрочни избори, защото не е готова.  „Най-драстичният пример е в БСП. Там разцеплението е толкова голямо, че ако в момента са изборите – те няма да могат да повторят 80-те си мандата. Няма  нови субекти, които да дадат по-добра алтернатива. Част от  опозицията би се стъписала, ако се стигне до предсрочни избори. Не е сигурно някои от партиите дали ще прескочат бариерата от 4%, т.е. въпроса не е просто да падне кабинетът. Въпросът е, че няма достатъчно ясна алтернатива и на този етап – ми се струва, че по-спокойният вариант е кабинетът да изкара пълния си мандат  Ситуацията е такава, че ГЕРБ може да управлява, докато си иска в рамките на този парламент, т.е. ключът за предсрочните избори е по-скоро в партия ГЕРБ”, отбеляза политологът.

Според него протестите имат елемент на стихийност. „Виждаме няколко разнопосочни формации, които са се обединили леко от целта анти, но нямат вътрешно спояване, нямат единна програма, т.е. няма отговор какво би станало, ако утре тръгнем на избори”, посочи проф. Галунов.

По негови думи няма условия за свикване на ново Велико народно събрание, както и време за въвеждане на повсеместна мажоритарна система.

 

 

Целия коментар на проф. Тодор Галунов може да чуете в прикачения файл