Политика

Проф. Галунов: Няма силен опозиционен формат, който да разклати сериозно кабинета

„Въпреки че БСП има 80 депутати, някак си не успява да напипва много точно слабите места на това управление или поне не успява да ги постави в такъв аспект, който реално да събуди масово политическо недоволство срещу ГЕРБ. Дори последните идеи –  20 от техните депутати да останат в парламента, а другите да го напуснат, доколкото виждам не водят до някакви големи дивиденти за формацията”. Това заяви пред Общинското радио политологът проф. Тодор Галунов в коментар за поисканото от БСП разпускане на парламента и предсрочни избори. По негови думи дори и да влезе във властта БСП не може да предложи качествено нови  лица. „Това известно безсилие на БСП сякаш има коректив. Малко нетипичен –  от страна на президента Радев. Според мен той върши част от опозиционната работа на БСП. Критикува кабинета и както забелязваме си води  свое  състезание с премиера Борисов за висок политически рейтинг”, отбеляза политологът.

Според Галунов към момента няма видим външен фактор, който да работи за свалянето на кабинета. „Казвал съм и друг път. В България сякаш климатичните условия винаги са влияли върху политиката. Много трудно елитът  ще се реши сега да тръгва към избори, които ще бъдат в късната есен, и да формира нов кабинет в началото на зимния период, Затова ми се струва, че ще се поизчака, но проблемите в управляващата коалиция  явно са тежки. Думите, които се казаха между коалиционните партньори – дори официално да бъдат забравени, те ще бъдат забравени образно казано чисто политически, медийно и за пред хората. Другият фактор, който все пак до голяма степен стабилизира управлението, е, че все още няма силна извънпарламентарна сила, която е в състояние да промени политическото статукво в резултат на нови парламентарни избори.  Всеки вариант за нови избори може  само да размести процентите на сегашните играчи, но няма много  да промени ситуацията в българския парламент”, каза политологът.

По негови думи т. нар. „стара десница”, ако не се консолидира – няма шанс да прескочи изборния праг. „Ще се разпилеят много гласове и ще се повтори форматът, в който основните политически фактори ще бъдат ГЕРБ, БСП, ДПС и може би някакъв нюанс на Обединените патриоти, които доколкото забелязвам трудно ще издържат в дългосрочно партньорство, ако там политическият разум не надделее, разбира се”, посочи проф. Галунов.

Два варианта за предсрочни избори прогнозира политологът. Единият през месец май 2019-а, когато е вотът за Европейски парламент или наесен -сливане на местните избори с парламентарните.  „Дотогава няма как да се стигне до реална политическа криза. Въпреки че, когато трима министри са на път да си отидат от властта и се говори за евентуални други промени – се вижда, че има сериозен проблем”, смята политическият наблюдател.