Политика

Проф. Галунов: Година и два месеца „Борисов 3” ще е стабилен. Политическото статукво задоволява основните партии

„Рано е да правим прогноза дали кабинетът „Борисов 3” ще изкара пълен мандат. Първият етап на правителството ще бъде времето на Председателството на Съвета на Европейския съюз, т.е. от сегашното формиране до 30 юни 2018 година. За този период можем да говорим за стабилност на кабинета”. Това каза професорът по политология Тодор Галунов в интервю за Общинското радио. По негови думи едва ли някоя от основните политически партии до тази дата ще иска да предизвика под някаква форма предсрочни парламентарни избори, ще има консенсус, защото Председателството е за първи път в политическата практика на България. „След като мине домакинството, ако има натрупани проблеми, те може да се изразят в реконструкция на кабинета или искане за нови предсрочни избори. Но на този етап ми се струва, че хоризонтът година и два месеца е ясно видим за кабинета и дотогава трябва да стане някакво политическо чудо, за да има сериозни реконструкции или промени”, смята проф. Галунов.

Структурната разточителност според университетския преподавател е първото нещо, което прави впечатление в подредбата на новата изпълнителна власт. Той припомни, че през цялото действие на Търновската конституция държавата се е управлявала с един вицепремиер. „Премиер и четирима вицепремиери са доста. До голяма степен това е продиктувано от интересите на коалиционните партньори, но двама биха вършили същата работа”, отбеляза политологът. Като излишна структурна разточителност той посочи и министерството, което ще отговаря за подготовката на България за Председателството на Съвета на ЕС.

„Другото, което прави впечатление, е,  че има смесване на функции в Министерството на външните работи и Министерството на правосъдието. Това създава предпоставки за дисбаланс между двете. Няма логика МВнР да се занимава с правосъдната реформа, при положение че там  има министър на правосъдието. Появиха се  оценки, че съдебната реформа ще бъде едва ли не за външния свят само, а не реална. Затова се пришива към Външните работи, а това стои противоестествено в схемата”, коментира проф. Тодор Галунов.

По негови думи впечатление правят и старите политически играчи. „Много от лицата са за трети път в управлението, което показва  кадрова криза в ГЕРБ.  ГЕРБ вярва в своите елитни кадри, но ми се струва, че  кадровото еднообразие показва известно изчерпване. Някои лица бяха прекалено преекспонирани в българския политически живот”.

Политологът подчерта, че кабинетът има да решава тежки задачи в социално-икономическото развитие на страната, стандарта на живота,  но голямата задача е българската избирателна система.