Политика

Проф. Галунов: Ако има логика в политиката, напрежението в кабинета би трябвало да избие в извънредни парламентарни избори

Това заяви политологът проф. Тодор Галунов пред актива на БСП – Велико Търново. Политическият експерт бе гост лектор на участниците в дискусионния клуб „Димитър Благоев – Никола Габровски”.  Според него, ако се стигне до предсрочен вот, той няма да е в близките месеци. „Трудно е да се прогнозира с абсолютна идеалност кога е уместно да се направят предсрочни избори. По-логичното е изборите за Европейски парламент да се съчетаят с избори за национален парламент. Възможен е другият ход –  да се свържат с местните избори, което ще създаде бъркотия, защото избор на депутат, кмет на община, кмет на кметство, съветници, преференция – това може да обърка  избирателите и да има доста невалидни бюлетини”, каза проф. Галунов.

„Има и трети вариант – основните политически сили да се договорят и президентът да насрочи изборите във време, различно от двата сигурни избора през 2019-а. Въпросът е кога да е това време, тъй като изборите за ЕП са през май, а за местната власт  в края на октомври.  Как да се впишат тези избори във времето? В разгара на лятото никой не прави избори, през зимата – също няма желание за избори, макар че според мен това е остаряла форма.  Българският електорат е  грамотен, интернет кампанията е активна и фактът, че може да се агитира он лайн, би трябвало да смекчи тези климатични условия при правенето на изборите. На човек колкото и да му е горещо, или студено – управлението на държавата и общината е по-важно. Трябва да прояви отговорност”, подчерта проф. Тодор Галунов.

Пред социалистите политологът коментира и сигурните победители в евроизборите – ГЕРБ и БСП, като изтъкна, че избирателите трябва да са наясно, че в Европейския парламент българските представители не защитават национални политики, а европейски. За местния вот прогнозира  изборният праг за един общински съветник от близо 1000 гласа да се запази и допусна в бъдещия Великотърновски  общинския съвет да влязат кандидати на ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и евентуално от т.нар. синьо пространство, където консолидация все още няма.