Политика

Проф. Вихрен Бузов: Колкото по-далеч сме от епицентъра на конфликта Русия-Украйна, толкова по-добре

„Съюзническите ни функции в НАТО имат  отношение към националните ни интереси, но ние,  предвид близостта ни до Русия, не трябва да ставаме активни участници в ескалация, защото предварително е ясно, че това е шум, който няма да доведе до експлозия. По-скоро можем да си развалим отношенията, от които сме заинтересовани, а  те са свързани с енергоснабдяване, с пътувания, с летните почивки на руснаците. Така че колкото по-далеч сме от епицентъра на конфликта, колкото по-дистанцирани сме – толкова по-добре“. Това каза в коментар за напрежението между Запада и Русия около границата на Украйна проф. Вихрен Бузов. Той е зам.-ректор на Великотърновския университет, преподавател по философия, експерт при управление на кризи.

Според него рисковете пред страната ни могат да бъдат свързани с ескалацията, която намира материален израз с навлизането на кораби в Черно море, с прелитането на самолети, където един малък инцидент, дори инцидент под фалшив флаг, може да доведе до припламване на някаква искра.  „Иначе по-сериозни рискове, свързани с начало на военен конфликт и включването на България в  него – не виждам, а по-скоро риск от случаен инцидент, който е свързан с дрънкането на оръжие. До това може да доведе  информационната война, на която сме свидетели и участници чрез медиите. Българският народ има известен скептицизъм към посланията на глобалните медии, пък и на правителствата, и общо взето се отнася с недоверие към тях за разлика от хората на Запад, които  вероятно в по-голяма степен се притесняват – някои може би ще се изнесат от Украйна, ще чакат военен конфликт, но у нас 60-70%, четох  допитвания, не вярват, че може да се случи сериозен военен конфликт“, каза проф. Бузов.

По негови думи в стратегическа линия приоритетите на Запада и САЩ са в Азия. „Те идентифицират като основен съперник Китай. Готови са дадат един по-дълъг, да не кажа безкраен срок, за приемането на Украйна в НАТО. Така че там основанията за конфликт, като че ли стават все по-малки и по-малки. Единственото, което може да доведе до ескалиране на конфликта, е някаква провокация, която да бъде скалъпена. Например имитация на химическа атака, с каквато западните разузнавания доста се поупражняваха в Сирия, която да има за цел да ядоса руснаците, но предполагам, че руснаците, както и  силите в Донбас, които воюват с Украйна, също са взели мерки, за да предотвратят такова нещо“, смята проф. Вихрен Бузов.