Политика

Проф. Бузов: Наблюдаваме с тъга как се стопяват митовете за положителните черти на глобализацията

„За месеци държавите затвориха границите, съобщенията си, самолетните полети, търговията търпи сериозни ограничения, приключи се със свободното движение на хора. Това е вторият удар след вълната на нелегалната миграция, която също ликвидира положителния мит за глобализацията”, заяви пред Общинското радио проф. Вихрен Бузов. Той е преподавател във Философския факултет на Великотърновския университет, експерт по кризи и национална сигурност. По думи на Бузов решенията на страните в ситуация на извънредно положение заради вирусната зараза не означават, че глобализацията е изцяло изчерпана.

„Остава да изпитаме тепърва нейните негативни страни, уязвимостта на системите, които са така сложни и обвързани, че един вирус, който тръгва да се разпространява на хиляди километри –  от Китай, може да премине през цялата Земя. Нещо повече да се премества от Северното в Южното полукълбо. След коронавируса ни очаква тежка икономическа криза, която ще съкрати с 15-20% докризисните обеми на производство, търговия, обмен, на туризма може би с 50%. Нещо повече – ако трябва да говорим за по-бърз изход от ситуацията, той ще бъде в намирането на лечение и ваксини, но тук отново ще се намесят интересите на корпорациите. Тръмп вече поиска да има ваксина само за САЩ, да купи германската фирма, която я разработва. Ако китайците и руснаците направят преди това ваксина, ЕС ще каже, че не е изпитвана и няма да я допусне на своя територия пак поради икономически интереси. Т.е. глобализацията продължава да бъде капитализъм, който мисли за парите преди всичко, а не за хората и предстои да изпитаме последиците още по-тежко на гърба си”, отбеляза университетският преподавател. .

Професор Бузов смята, че солидарността и единството на Европейския съюз отдавна са разклатени. „Ако говорим за безкористна подкрепа в трудни ситуации, то тя си пролича в опита да бъде спряна руската помощ за Италия. Или настройването срещу Китай, което върви през определени медийни канали и може би има за цел да заглуши другата конспиративна версия – че коронавирусът е изпаднал от лаборатория, която не се намира в Китай.

Според експерта големи размествания на политическия фронт по време на  извънредното положение не се очакват. „Може да стане, ако се задълбочи икономическата криза. Мерките, които правителството прие, не са лоши, но те са краткосрочни. Ако ограниченията станат още по-драстични, могат да създадат перспектива към следващи избори”, каза проф. Бузов.

На въпрос – какво да правим, когато не можем да си правим планове – експертът отговори: „Отдаваме се на семейството. Възможността да се съсредоточим върху личните аспекти на отношенията е може би единственото позитивно предимство. В такава ситуация човек трябва да престане да пише по календара и да планира кога ще може да излезе, да пътува, да общува”.