Интервю Култура

Проф. Антон Андонов: Чуя ли бавна народна песен, се връщам в детството

Велико Търново и ценителите на българския фолклор очакват с нетърпение срещата със солиста на Фолклорен ансамбъл „Тракия” и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив проф. д-р Антон Андонов. Той е първият специален гост на хоротеките, които планира да провежда ежемесечно хореографът Николай Корчев. Събитието е планирано за 16 февруари във Велико Търново. Тогава професорът ще демонстрира народни танци от различни фолклорни области пред публиката. Да заразят повече хора с любовта към българския фолклор – чиста и искрена, е цел и на Николай, и на проф. Андонов. В близките няколко години изключително много хора започнаха да се занимават с народни танци. Радвам се, че те носят този български дух и танцът чрез тях има продължение на наследството от нашите деди.  Не знам точно на какво се дължи това възраждане. Българинът преживя известен, много дълъг период от време, в който се срамуваше от традиционния фолклор. Впоследствие всички добиха изключително голям интерес към  народния танц. Хората са изключително натоварени днес, а танцът им дава и сила, и емоция”, коментира в интервю за Общинското радио проф. д-р Антон Андонов.

Изпълнителската и преподавателската дейност вървят ръка за ръка при професора. Споделя, че емоцията да си на сцена е неописуема. „Движението, музиката зареждат много. Те ти дават сила и те водят в танца. Младежкият дух, от друга страна, също зарежда много. Младите ни дават едно друго мислене, различно от това на нашето поколение. Те успяват да намерят границата между традицията и модерността”, коментира преподавателят.  

Проф. Андонов сподели още, че чуе ли бавна народна песен, за връща към своите детски години.

Фолклорен ансамбъл „Тракия” гостува във Велико Търново преди няколко години със спектакъла „Хубава Яна”, посветен на 3 март. Той се проведе в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. „Залата беше пълна, а емоцията – неописуема! Търновската публика е наистина прекрасна”, припомни си професорът.

Проф. д-р Антон Андонов е преподавател и ръководител в Катедра „Хореография” на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. От 1995 г. е солист-балетист във Фолклорен ансамбъл „Тракия”, а от 2000 г. – балетмайстор в известния ансамбъл. Андонов е гост-преподавател на множество семинари, журира национални и международни танцови конкурси.

 Какво още сподели той – чуйте в прикачения звуков файл.

снимка: Цветослав Костов

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone