Образование

Професионалната гимназия по моден дизайн с две призови места в националния конкурс по професии

С повод за гордост и тази година Професионална гимназия по моден дизайн-гр. Велико Търново се завърна от участието си в националния конкурс по професии „Млади таланти в модата“, организиран от Министерство на образованието и науката. Домакин в периода 15-17.04.2024 г. бе гр. Варна. Темата на конкурсната част бе инспирирана от морето под надслов „С дъх на море“. Учениците и техният ръководител – г-жа Цветелина Тутовска, се завърнаха с две признания за положения труд, а именно:

ПЪРВО МЯСТО за цялостно представяне в състезанието от Национална асоциация на училищата по мода- „Росица Иванова“ и

ВТОРО МЯСТО в категория „Модно ревю“ в Националното състезание по професии „Млади таланти в модата“.

ОТБОРЪТ бе в състав:

Категория „Модно ревю“ – ЮЛИЯ ЙОРДАНОВА, XI кл., спец. „Моден дизайн“

Категория „Модна скица“ – ПЕТРОМИРА ПОПОВА, IX клас, спец „Моден дизайн“

Категория“ Сръчни ръце“ – ДИЯНА СТАНИМИРОВА, VIII кл., спец. „Моден дизайн“

Ръководител: Цветелина Тутовска-Милчева.

Събитието бе отразено в местни и национални телевизии с подкрепата на бизнеса в бранша.

Впечатляващото представяне на гимназията на конкурса във Варна идва в навечерието на 75-годишния юбилей на ПГ по моден дизайн, който ще бъде отбелязан на 26 април 2024 г.

За своя модел Петромира  Попова сподели, че целта е била да покажат на обществеността бъдещето в рециклирането на материите, давайки им втори живот. „Така нарастващата нужда от все по-налагащата се тенденция за „Кръгова мода“ постави нови предизвикателства в мисленето ни като творци“. Това би било един успешен бизнес модел, който би спасил света от замърсяването от текстилната промишленост, сподели още г-жа Тутовска. Чрез повторното използване на текстил и нестандартни манипулации на различни материи отборът на ПГ по моден дизайн създаде абсолютно нов нетъкан текстил, който като пано от картина „нарисува “морето, пресъздавайки дълбочина и отражение. „Дрехата имаше за цел да бъде многофункционална и практична, залагайки на градския стил, за това заложихме на трик, в който качулката се трансформира в яке в съвременна кройка тип-бомбър, а прикачените ботуши към роклята успешно се  превръщат в спортна чанта. Благодарим на журито, че оцени модела ни по достойнство, давайки ни първа и втора награда в толкова престижен конкурс, „богат“ на толкова млади таланти.“