Община

Кметът Даниел Панов и посланикът на Чехия обсъдиха възможностите за инвестиции във Велико Търново

Предложението Велико Търново да си сътрудничи с чешкия град Опава обсъдиха на работна среща днес кметът на старопрестолния град инж. Даниел Панов и Негово Превъзходителство Душан Щраух – извънреден и пълномощен посланик на Република Чехия в България. Възможността в Комплексния онкологичен център в старата столица да се въведе протонна терапия – най-прецизната лъчетерапия в света, бе друг акцент в срещата. „Преди три години и половина имах среща със собствениците на Центъра за протонотерапия в Прага. Те изразиха тогава желанието за инвестиции в Румъния или България”, припомни Панов. „Това ще бъде една добра перспектива за онкологично болните, тъй като Велико Търново е град, който се намира в центъра на страната и ще бъде по-удобен достъпът на пациентите”, категорична бе Мария Рачева, управител на Комплексния онкологичен център във Велико Търново.

Протонната терапия е скъпо струващо лечение, а в България към момента няма клиника, която да използва ефективността му. В някои случаи този метод дава от 90 до 100 % възможност за излекуване на пациентите, поясни кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.

Контактите на болярския град с чешки компании, напреднали в областта на рециклирането на строителни отпадъци, както и с фирма за облагородяване на градската среда – спирки, паркове, обществени места, са друга част от темите, които са обсъдили по време на работната среща.

По време на разговорите Даниел Панов подчерта, че към Велико Търново има завишен инвестиционен интерес, а много благоприятен фактор е предстоящата реализация на големите инфраструктурни проекти – съединяването на магистрала „Хемус” и изграждането високоскоростния път Русе – В Търново – Свиленград. Двете пътни артерии, заедно с концесията на летището в Горна Оряховица и близостта на втория по големина жп център в България са отлични предпоставки за създаване на различни по своя характер клъстъри и индустриални зони, обединиха се Даниел Панов и Душан Щраух.

Старата българска столица ще стане част от тестовата обиколка у нас на второто поколение чешки електрически автобуси. Няколко модела в момента са на изпитания в София. През лятото на 2015 г. чешки електробус от първото поколение пътува по няколко градски линии в старата столица, както и по маршрута между В. Търново, Лясковец и Горна Оряховица. „Внедряването на електрически автобуси са приоритет в проекта за интегриран градски транспорт, по който работим”, обясни Даниел Панов.

В официалната среща участваха още заместник-кметът Снежана Данева-Иванова, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, представители на бизнес-средите и предприемачи от Велико Търново и Чехия.