Прокуратура

Прокуратурата иска постоянен арест за рецидивист, пребил жена си три пъти за 15 дни

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на рецидивист, който причинил, в условията на домашно насилие, телесни повреди и се заканил с убийство на жената, с която живее съвместно.

Прокуратурата е привлякла в качеството на обвиняем 38-годишен мъж за това, че на 06.01.2020 г., в гр. Велико Търново, в жилище, причинил в условията на домашно насилие и опасен рецидив, средна телесна повреда на жена. На 20.01.2020 г., отново в условията на домашно насилие, причинил лека телесна повреда и се заканил с убийство спрямо същата жена.

Прокуратурата счита, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, в което е обвинен, за които се предвижда наказание лишаване от свобода. Налице е реална опасност той да се укрие и да извърши престъпление. Привлечен е като обвиняем за престъпление, извършено при условията на опасен рецидив и е осъждан многократно – има единадесет осъждания, предимно за престъпления против собствеността и хулиганство, като последното му ефективно наказание лишаване от свобода е изтърпяно през януари 2019 г. Обвинен е за причиняване на три престъпления срещу пострадалата в рамките на 15 дни, като престъпленията са извършени в условията на домашно насилие, продължавало с години, в рамките на съвместния им живот. Поради това прокуратурата намира, че са налице законовите предпоставки за вземане мярка за неотклонение задържане под стража по отношение обвиняемия и внесе искане в съда за задържането му.