Образование Политика

Проект предвижда децата до 14-годишна възраст да пътуват безплатно в градския транспорт

Децата до 14 навършени години ще пътуват безплатно в градския транспорт. Това предвижда проект за постановление на Министерския съвет, публикуван за обществено обсъждане. Той променя наредба на министъра на транспорта за безплатните пътувания и намаления в автобусния транспорт. В момента граничната възраст за возене в града с автобус, трамвай, тролей и метро без пари е 7 години.

Мотивът за двойното увеличаване на възрастта е да се намали трафикът с лични коли, с които родители карат децата на училище, което ще има екологичен ефект.

В междуселищния транспорт също са предвидени по-големи намаления. Остава нормата децата до 7 г. да пътуват безплатно с автобус. Предлага се тези от 8 до 14 навършени години да получават 50 на сто намаление. Предвидени са още намаления на пътуванията и в междуселищните превози. Ученици, студенти и докторанти, дневно и редовно обучение ще ползват градски транспорт по основни линии и междуселищни автобусни линии от общинските и областните транспортни схеми с билет на половин цена от тарифата на превозвача. Сега в града те ползват 30 на сто намаление, а за междуселищните превози – 20 на сто.

Добавена е нова категория пътуващи с отстъпка – хора с увреждания с намалена работоспособност над 70,99%.

От централния бюджет ще се отпускат субсидии на общините поотделно за вътрешни пътнически превози, междуселищни, такива в слабонаселени планински и други райони и междуобластни. Досега последните липсваха при компенсирането на превозвачите.