Култура

Проект „Отражения” тази година с фокус върху търновската сграфито керамика

Какви са особеностите на царската търновска сграфито керамика, какви са основните й цветове и символи? Защо тя се нарича точно царска и на куп още въпроси ще отговорят участниците в един изключителен проект, реализиран от сдружение „П.И.Т.А.”. Проектът, озаглавен „Отражения – претворено наследство – Търновска сграфито керамика” вече започна с обявяването на конкурс, обясни за Общинското радио Гергана Пенова от сдружението. Той е съфинансиран от Община Велико Търново в рамките на програма „Изкуство и култура” 2018, посочи тя. Пенова, заедно с Даниела Малакова, са основни организатори на проекта.

Програмата се реализира вече четвърта година във Велико Търново. Основна цел е да бъде провокиран интересът на деца, младежи, родители, на търновската общественост към различни теми от миналото.

В годината на европейското културно наследство фокус става търновската сграфито керамика. Идеята е чрез провокативни събития децата на Велико Търново да бъдат въвлечени в процеса на опознаване и създаване на един от най-значимите символи на Търново. „Това е изкуство, характерно за нашия град, толкова бележити творци са работили в този стил, а в същото време е непопулярно. За мен е много важно точно това да бъде променено”, акцентира Гергана Пенова.

Вече приключи конкурсът за детски проекти за чиния или плочка „Претворено наследство”. Близо 90 деца изпратиха своята визия на жури в състав Гергана Пенова, Нина Нешева и Силвия Калоянова. Те избраха по 12 участници в различни категории на възраст от 7 до 14 години. Всеки от тях е възпитаник на училище в града. Децата проучиха заедно със своите учители и родители специфичните особености на сграфито керамиката в старопрестолния град. Отличените проекти от двете възрастови категории ще бъдат реализирани в Ателието по керамика с помощта на Нина Нешева, Гергана Пенова и студенти от Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ. 12-те деца, получили поощрителни награди, ще участват пък в детска арт работилница, която ще се проведе в парка „Марно поле” през есента.

В рамките на проекта ще бъде подредена и мащабна изложба, в която със своите творби ще се включат както децата, така и специалистите. Друг интересен момент тази година е  пърформансът в градска среда „Отражения в реката” в края на месец август. Дейността е насочена главно към туристите, а брегът на река Янтра ще оживее чрез пърформанс. Участниците ще изработват форми върху пясъка, а основен акцент ще са митичните същества, изобразявани върху керамиката от Търново. Любопитното е, че след това формите ще бъдат запълнени с гипс, а съществата – експонирани на място.

Проектът планира и организирането на Панаир на търновските грънчари в началото на месец септември. Той ще бъде насочен към всички, които се занимават с глина. Те ще покажат на аудиторията как керамиката се е променяла във времето. „На този етап търсим различни майстори, които да участват. Ще бъдем отворени за близки до Търново участници”, допълни Пенова.

Миналата година проектът бе насочен към съвременното изкуство, а преди това негов фокус бе археологията. „Тогава говорихме за Калояновия пръстен. Децата трябваше да търсят частите, скрити в различни културни обекти, които преди това бяха проучили. С помощта на родителите, под формата на игра, имаха възможност да научават нови неща”, каза още Гергана Пенова.