Икономика

Проект инвестира средства в млади кадри

Проектът се казва „Инвестиция в младите хора на България“ и има за цел да стимулира начинаещите кадри, които искат да работят в София, но не могат да си го позволят. Стратегията е на популярната верига за инвестиционно злато и сребро и обмяна на валута – Tavex и се фокусира върху проблема, че има млади хора, които са много способни и искат да работят, но нямат възможност или им е трудно да съберат средства, за да се преместят в София. А в столицата всъщност е главното кариерно развитие и повечето младежи се стремят към този град.

Четири пъти обявяваната за „Работодател на годината“ финансова компания ще назначи одобрените кандидати, като ще им бъде даден бонус от 3000 лева (1500 с първата заплата и още 1500 след 18-тия месец). Част от бонуса може да се предостави и под формата на средства за хотел, до намиране на квартира. Единственото условие е младият човек да попада във възрастовата граница 19 – 24 и да докаже, че не е живял в София през последната една година. Одобрените ще имат възможност не само за финансово, но и за кариерно израстване, т.е. да се развиват от позицията касиер до високите нива на инвестиционни консултанти и експерти.

Проектът стартира в началото на 2019 година и е дългосрочен. Дори да има много голям наплив от хора, които искат да кандидатстват и дори станат повече от очакваната бройка, всички, в които се забелязва потенциал, ще бъдат назначени, твърдят от финансовата верига.

„Млади хора, които нямат трудов опит, но искат да се учат и работят, и  издържат нашите тестове могат да получат до 3000 лева бонус. С това ние му помагаме да се премести от неговото населено място в София и да започне своята първа работа при нас. Вярваме в младите хора. Около 25 години е средната възраст при нас.  Тези, които биха искали да си пробват късмета в големия град, да го направят с нас и ако са успешни, ще им помогнем да имат достойна и добре платена работа в една от една от най-желаните фирми в София. Надявам се, че ще има позитивен отзвук проектът ни“, обяви за Общинското радио Мартин Миланов, ръководител „Маркетинг” в Tavex.

Всеки желаещ и заинтересован ще трябва да пропътува разстоянието от града или селото, в което живее, до най-близкия град, в който има офис на компанията – София, Пловдив, Варна и Бургас. Кандидатите задължително трябва да са между 19 и 24 години, със средно или започнато/завършено висше образование. Не е необходимо да има предишен трудов опит. Сред изискванията са логическо мислене, внимание към детайла и не на последно място – основни познания по математика.

В София двете най-желани работни места са в 2 сектора. Едната е в ИТ сектора и това не е учудващо. София се води силиконовата долина за жени на света според Дойче Веле, с наличието на множество високотехнологични чуждестранни компании, които имат големи представителства в града, като HP, SAP и VMware. Така, че в ИТ индустрията все още има огромен глад за кадри. Не по-малък е гладът в обслужващия сектор, което също не е изненадващо, тъй като с бързото нарастване на популацията на града, секторът на услугите има постоянно нужда от „свежа кръв“.

Благодарение на проекти с такива каузи, се наблюдават позитивни промени в нашето общество по отношение на трудовата заетост. Според данни на Агенцията по заетостта, регистрираните безработни в края на месеца са общо 183 962, като броят им се свива с 1% спрямо предходния месец и с 15.8% в сравнение с година по-рано.

От началото на годината до края на август числеността им в бюрата по труда намалява с над 22%.Новорегистрираните през месеца са 22 189, като от тях 1 416 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа. От началото на годината, посредством подобни проекти(трудови борси и информационни събития, срещи и презентации със завършващите образование) са активирани 41 941 лица.