Здравеопазване

С проект за 120 хиляди лева подобриха работната среда в кардиоболницата във Велико Търново

   Болничното оборудване и условията на труд подобриха в специализираната кардиологична болница във Велико Търново по проект на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. Той е на стойност 120 хиляди лева, като лечебното заведение участва в дейностите с 20 процента собствени средства. Проектът стартира на 5 октомври миналата година и успешно завършва шест месеца след това. Той е под надслов „Инвестиции в качествени условия на труд”, коментира ръководителят му Слава Василева. Благодарение на дейностите в кардиоклиниката вече има самостоятелна стая за почивка с подходящо оборудване – хладилник, микровълнова печка, кафе машина. Освежени са стаите и коридорите, навсякъде са доставени удобни столове.

Нашата клиника единствена от шестте в страната към Българския кардиологичен институт беше одобрена за включване в програмата за подобряване на работната среда. Благодарение на нея бяха създадени различни униформи, чрез които всеки може да бъде идентифициран към кой от секторите работи. Осигурено е специализирано облекло   и предпазни средства за ангиолозите. Направена беше пожароизвестителна система. Навсякъде е поставено LED-осветление”, сподели директорът д-р Йорданка Томова.

Повече от 600 пациенти е лекувала от началото на годината до сега частната кардиологична болница във Велико Търново. Обикновено те са около 200 месечно, а годишно при нас пациентите са над 2400, коментира още д-р Томова. Тя припомни, че България е на едно от първите места по заболеваемост. Увеличават се и сърдечно-съдовите проблеми. В резултат на мащабната профилактична дейност расте информираността и  все повече пациенти идват навреме при кардиолозите. Повишава се здравната култура и на по-младите. Те разбират, че инвестицията в здраве е инвестиция в бъдещето им – за личностно и кариерно развитие.

На 31 октомври кардиологичната болница във Велико Търново става на десет години. През този период ние доказахме необходимостта от съществуването й, защото обслужваме пациенти не само от нашия регион, но и от съседните”, сподели д-р Томова. Тя  обясни, че в момента екипът работи и по сериозна профилактична програма на Българския кардиологичен институт. Проектът включва прегледи на място в по-малки  населени места. Но се посещават и градове като Русе и Габрово, където интересът също е много голям.  За четирите месеца на програмата кардиолози са прегледали стотици  пациенти. При някои от тях на възраст 50-60 години са открити пороци на сърцето, които до този момент не са били диагностицирани.

На снимката: Новообзаведената със средства от проекта стая за почивка на екипите