Култура

Проект за реновиране на Клуба на дейците на културата представиха в старата столица

Проект за възстановяване на сградата на бившия Клуб на дейците на културата във Велико Търново и превръщането ѝ в съвременен културно-социален център представиха днес в двора на мястото, на ул. Велчо Джамджията 16, в старата столица архитектите Деница Инджова и Емил Ангелов. Те споделиха ценностите и принципите, на които стъпва архитектурният проект за приземния етаж и градината на Клуба на дейците на културата. Присъстващите на събитието пък се запознаха със страхотните специалисти от Atelier I A, които в последствие отговаряха и на въпроси.

„Намесата в интериора на приземния етаж ще бъде проект, който да събере мозайката на историята на къщата, за да изгради моста на приемственост от минало към бъдеще”, коментира архитект Деница Инджова. Пространството в приземния етаж ще включва  мултифункционална зала за събития с изградени предстенни панели зад които да се скрият всички инсталации. Освен скриването на инсталациите и подчертаването със светлина на таваните, тези панели ще са отлепени от стените и пода, както физически така и чрез светлина, ще служат и за изложбени пространства. От друга страна, при различни ситуации, с преместваеми мебели могат да се случват концерти, театрални постановки и т.н., обясниха архитектите.

„В така нареченото предверие или междинното пространство искаме да покрием пода, който е неравен и би било трудно почистването и поддръжката му. Ще заложим на микроцимент и ще изградим бар за леки храни и напитки, който да служи на ТАМ и Социалната чайна да изпълнят всъщност програмата, която са замислили”,  подчерта арх. Инджова.

Планира се подмяна и на дограмата. Новата ще бъде метална, като по този начин ще има възможност да се отваря напълно. Проектът за реновация залага основно на светлината и подхода от светъл материал в земен тон, не пракалено контрастен на средата, да бъде обновен интериора, за да може максимално да се запази автентичен вид. „Всъщност да оставим историята на сградата да бъде главния герой в нашата намеса. Ние се опитваме чрез едни корекции, които са функционални да подчертаем това, което е било”, заяви арх. Инджова.

В банята ще бъде поставен допълнителен писуар. Терасата навън ще бъде по начина по който е, със същата настилката, защото тя е от изключително значение. „Така наречената „пета фасада“ на Велико Търново е много важно да се запази като характеристика. Това са покривите и настилките. Всъщност искаме да изградим една функционална дървена пейка по контура на терасата”, допълниха архитектите от Atelier I A.

През пролетта на 2020 г. пространство за изкуство и култура ТАМ и Социална Чайна – Варна започнаха обществен разговор относно бъдещето на сградата, в която преди се е помещавал Клубът на културните дейци във Велико Търново. Къщата е паметник на културата с регионално значение и е била емблематично място за развитието на културния живот в града. Целта е пустеещата от години сграда да бъде ремонтирана, като нейната функция бъде запазена, превръщайки се в съвременен културно-социален център, който да предложи на местните общности и гостите на Велико Търново място за диалог и разнообразна програма от културни събития. В същото време мястото ще предоставя възможности на младежи от рискови социални групи да получат първа работа и подкрепа чрез менторска програма.

Гергана Нинова