Политика

Проектът на Здравната карта да се преработи, настояват от „БСП за България”

„Предлагаме новият проект на Здравната карта да бъде преработен, професионално обсъден и да бъдат по всякакъв начин защитени интересите на българското здравеопазване – областните, общинските и университетските болници”. Това съобщи на пресконференция във Велико Търново народният представител от парламентарната група на „БСП за България” проф. Георги Михайлов. „Ясно е, че трябва преструктуриране на болничната помощ, че са променени демографските наличности в страната, но това не може да стане само с икономически методи. Не може да се повтаря непрекъснато, че балансът на цифрите може да реши проблемите на здравеопазването”, допълни депутатът. Според него картата е само една форма на визия върху състоянието на здравеопазването в страната. Тя не е инструмент за решаване на проблемите. „Инструментът за решаване е финансирането на здравната система”, каза проф. Михайлов. По негови думи финансирането с клинични пътеки, с болници търговски дружества, с неоценен труд на медицинските специалисти  е дълбоко порочно. „Това искаме да променим. Имаме свой модел и ще го представим на обществото”, заяви проф. Георги Михайлов.

Моделът за алтернативно управление на България по секторни политики ще бъде представен на разширен форум на Националния съвет на БСП до края на месец юни, съобщи Весела Лечева. Основните сектори за социалистическата партия са сигурност, здравеопазване, образование и демографска политика.

Търновските депутати от „БСП за България” Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков провеждат в този час среща с представители на лекарското съсловие в областния град. Темата на дискусията е „Проблеми и предизвикателства в българското здравеопазване”.

 

Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on RedditBuffer this pageEmail this to someone