Култура

Десетият Дикси джаз фест – изцяло насочен към българския фолклор

Тридневна програма, изцяло обърната към българския фолклор, в която 50 джаз музиканти от три националности ще се качат на сцената край „Асеневци”, обещава Десетото, юбилейно издание на Дикси Джаз фест. Това съобщи пред журналисти председателят на фондацията, която организира събитието, Емил Костурков. Музикални композиции от Милчо Левиев и парче, посветено на Данчо Капитанов, проектът „Джаз за деца” и изнесени концерти в кварталите са сред акцентите през трите фестивални дни.

Официалното откриване в 19:30 часа на 6 юли, четвъртък, дават домакините от „Роял Дикси Бенд”. Великотърновските музиканти и тази година организират импровизирани концерти, като на 6 юли преди качването си на голямата сцена ще бъдат в центъра, на следващия ден ще зарадват жителите на квартал „Бузлуджа”, а на 8 юли – тези от „Картала”.

Следващите музиканти, които ще се включат през първия ден от феста, са гостите от Франция – „Тритон”. Сред тях е синът на големия български тромпетист Венцислав Благоев – Димитър Благоев (китара). „Тритон” са млада група студенти, които завършват образованието си в Консерваторията в Ница.

Димитър Льолев квартет и проектът „Родополоджи” са третата изненада за почитателите на джаза на 6-и юли. „Льолев е от онова поколение български музиканти, завършили образованието си в чужбина. В случая – това е Холандия, Грьонинген. Той е един от първите, който се обърна с проект към фолклора. Този проект има навън голям успех. Издава го италианска музикална компания, а преди месец се завърна от турне в Германия и Италия. Дори има интерес към него от голямо джаз списание в Ню Йорк. Мисля, че няма български музикант, който е отразяван в такава медия”, допълни Костурков. В проекта „Родополоджи” и в „Джазаница”, който ще бъде представен във втория ден от събитието, се включва и големият български пианист Антони Дончев.

Вторият ден от Дикси Джаз фест започва още в 17:30 часа, но сцената се измества, а публиката е изцяло детска. Родителите също са поканени, но главната роля в проекта е отредена на децата. Става дума за „Джаз за деца” на Венци Благоев – проектът, който за четвърта година е част от фестивалната програма във Велико Търново. Срещата на малчуганите с джаза ще бъде край паметника „Майка България”. „Децата са най-лесната материя, която може да попие всякакъв вид култура. Пътят е този – образование, култура, концерти”, коментира Емил Костурков.

На голямата сцена край „Асеневци” на 7 юли публиката ще види и чуе „Джазаница” на барабаниста Борислав Петров. Това е поредният проект, който събира в себе си изпълнители, завършили своето образование в чужбина.

След тях на сцената излиза Военният биг бенд на Стара Загора и приятели, които ще представят пред аудиторията изцяло авторски и нови композиции,  които старостоличани и гости ще чуят за първи път. Музикантите ще изсвирят авторски композиции от Милчо  Левиев, Димитър Льолев, Владимир Кърпаров, Иван Добрев и Емил Костурков.

8 юли, събота, е запазена за „Румен Халачев квартет” – изцяло търновски музиканти, също подготвили своя авторска програма. След това идва редът на „Стефан Горанов квартет”, в който единствено фронтменът е българин. Той живее в Испания и води със себе си испански музиканти, които пристигат тук специално за фестивала. Заедно ще вплетат в едно хип-хоп, джаз и разбира се – български фолклор.

„Надяваме се тази програма да задоволи изискванията на нашата взискателна публика. Разбира се, всяка вечер ще има джем сешъни във великотърновски клуб, а първата вечер ние от Роял Дикси бенд посвещаваме на покойния Данчо Капитанов. Ще изсвирим в негова памет „Човекът, когото обичам”, допълни Емил Костурков.

Той благодари на кмета на Община Велико Търново инж. Даниел Панов, на кметската администрация и на Нелина Църова, директор на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности”, на всички съорганизатори, партньори и спонсори. Фестивалът се организира от фондация „Дикси Джаз Фест”, Община Велико Търново и фондация „Америка за България”.