Политика

Проекта за магистрала „Дунав-Егея“ обсъдиха в областната управа

Областният управител Людмила Илиева проведе работна среща с инж. Румен Марков – експерт по пътно проектиране и с Георги Филипов – бивш началник на Областно пътно управление, а преди това и зам.-кмет на община Горна Оряховица. Темата бе изграждането на новата магистрала „Дунав-Егея“. Проектът за нея е готов, до две години се очаква да приключат процедурите, след което да започне строителството, което ще продължи до 2028 г.

От север на юг аутобанът ще свързва Дунав мост с Маказа, разстоянието между тях с леки коли ще е по-малко от 3 часа, а с товарни автомобили – по-малко от 4 часа. Магистралата ще поеме целия транзитен трафик от Северна, Централна, Източна Европа и България към Гърция, Турция и Близкия изток, а дължината й ще е 367 км. От тях 327 ще са на българска територия. В страната ни трасето е разделено на четири етапа, които ще се изграждат едновременно. Реализирането на обекта има потенциал да донесе на областта ни нови около 110 000 работни места.

Финансирането ще е на принципа на публично-частното партньорство – планира се концесия за срок от 46 години. Инвестицията ще се изплаща от електронна тол система, а стойността на магистралата е 1,144 млр. евро. По проекта вече са направени редица обществени обсъждания, в това число и във Велико Търново, а в началото на годината екипът на инвестиционното дружество е провел срещи с финансовия и транспортния министри. Предстои такава и с министъра на регионалното развитие. От румънска и гръцка страна проектът има зелена светлина.

Изграждането на магистралата „Дунав-Егея“ няма да струва нито лев на българската държава, за разлика от високоскоростния път, подчерта инж. Марков. Той изрази скептицизъм по отношение на тунела под Шипка. По думите му изграждането ще обслужва само живеещите в района на градовете Габрово и Севлиево, а пътуващите от Русе към Гърция ще продължат да минават през Прохода на Републиката.

Областният управител Людмила Илиева поздрави инж. Марков за проекта и инициативността. Тя изрази желание да бъде своевременно информирана за развитието му.