Икономика

Продължава реконструкцията на Централния пазар във Велико Търново

Четвърти етап от реконструкцията на Централния пазар във Велико Търново ще стартира през 2018 г. 4,8 млн. лева ще бъдат инвестирани в обновяването на квартала.  Проектант на новата визия на територията от 8 декара е арх. Пламен Иванов. Планът предвижда рамкираща застройка с ниска етажност от страната на бул. „България” , ул. „Никола Габровски” и при централния вход на пазара.  „От съществуващите в момента сгради по фронта на тези улици се запазва само сградата в североизточния ъгъл на имота с офисно и търговско предназначение и централното хале. Останалата застройка от полумасивни и масивни сгради по периферията на улиците се събаря”, обясни арх. Иванов.

Изграждане на полуподземен паркинг с 50 места за автомобили и бусове с вход и изход откъм ул. „Габровски” предвижда реконструкцията. Достъпът от него към пазарното ниво ще се осъществява по стълби и три асансьора, пригодени за хора с увреждания и за зареждане със стоки. Предвидено е още в пространството създаване на зони за хладилни и нехладилни складове.

100 маси ще бъдат разположени по северния и южния ръкав на търговската площ. „Приключваме с нерегламентираното разполагане на стока пред масите. Всички търговци получават удобството да разполагат стоките си на сухо и да пребивават в тристранно затворени модули, които са покрити и са разположени върху подиуми, съобразени с нивелацията на ръкавите. Модулите имат ролетки, които вечер ще се спускат, и така решаваме проблема с охраната”, каза арх. Иванов.

„Целта на проекта е оптимизация на търговските площи, на съпътстващите търговски обекти и максимално увеличаване на възможностите за паркиране”, допълни проектантът. По негови думи при ремонта ще се запазят обществените тоалетни, както и 18-те дървета чинари.

Очаква се благоустройствените решения да бъдат изпълнени до две години.

Презентация на бъдещия изглед на пазара бе направена днес в голямата зала на Общината, за съжаление при слаб граждански интерес. Присъстваха общински съветници, представители на администрацията и медии.