Денят Политика

„Продължаваме промяната“ води с 4% пред ГЕРБ в област Велико Търново

„Продължаваме промяната” печели 25,32% от гласовете във Великотърновско областта при 100% обработени протоколи в РИК. Втора политическа сила е ГЕРБ с 21,23%. БСП е трета в областта с 15,44%, „Има такъв народ” е с 10,93%. Пети се нареждат ДПС с 8,66%, които изпреварват по вот нова политическа сила, която дебютира в Парламента – „Възраждане”, която има 5,54% от вота.  Лидерският сблъсък между Делян Пеевски и Христо Иванов донесе на „Демократична България” едва 4,76% от гласовете в избирателния район и доведе до оставката на Иванов като лидер на „Да, България“.

 

При преференциалния вот третият в листата на ГЕРБ-СДС във Велико Търново – издателят Димитър Николов, е получил 1 755 преференции. Те са повече от водача на листата проф. Костадин Ангелов, за когото са дали гласа си преференциално 1 164 души.

В листата на БСП вторият – председателят на Общински съвет Павликени Христо Кавалски, изпреварва по преференции водача Явор Божанков и получава 1 370 гласа.

 

При 100% обработени протоколи в РИК в президентската надпревара Румен Радев и Илияна Йотова печелят във Великотърновски избирателен район с 56,80%. Двойката Герджиков – Митева са подкрепени от 21,31 на сто от избирателите. Трети са кандидатите на ДПС Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова с 5,51%, следвани от двойката на „Възраждане“ Костадин Костадинов и Елена Гунчева с 4,5%.