Община Спорт

Провеждат есенния етап на „Движи се и победи“ от 8 до 22 октомври

Стартира есенната кампания на здравната програма „Движи се и победи“. Първият поход ще бъде до парк „Ксилифор“ на 8 октомври – събота. Предвидени са три лъчеви маршрута – от Шереметя по новоизградения „Вали компютърс“ с официално откриване от центъра на селото, вторият от църквата „Св.40 мъченици“ и трета възможност с тръгване от обръщалото на ВТУ.

Откриването на празника ще започне в 10 часа с художествена програма. След това ще бъдат проведени спортно-туристически щафети в различни възрастови групи. Организирани са и различни центрове на предизвикателствата в интервала от 11 до 14 часа. Желаещите могат да изпробват силите си на катерачната стена, в туристическите каяци, плажния волейбол, Дартс. Предвидено е и състезание по шахмат на ШК „Асеневци“ от 10.30 часа. Колокрос в две възрастови групи започва в 12 часа. Ще се проведе и традиционниятЛъвски скок за момчета и момичета от 4 до 8 клас. И тази година не са забравени малките риболовци, които могат да пробват късмета си на езерото с начален час 8.30. Организатор на инициативата за деца до 14 години е ЛРД „Сокол 1884“. Предвидени са и здравни инициативи – измерване на кръвното налягане, функционално изследване на дишането, уточняване на телесния състав и метаболитната обмяна, интерактивна демонстрация на злоупотреба с алкохол.

Останалите два похода ще бъдат на 15 и 22 октомври. Първият е от Беляковец до Преображенския манастир, а другият от Велико Търново през Арбанаси до манастира „Св.св. Петър и Павел“. Инициативата „Движи се и победи“ се провежда за 20-а поредна година. Участниците в проведените до сега 38 кампании са 19 081, в това число и 435 семейства.

На 28 октомври в Регионалната здравна инспекция ще бъде теглен и жребият за наградите. Преминалите и трите маршрута участници и направили регистрация, ще се състезават в три възрастови групи. Определените чрез жребия победители ще получат ваучери в размер на 90 лева. В другата категория също в три възрастови групи по същия начин ще се изтеглят регистрираните, преминали два от трите маршрута в кампанията „Движи се и победи“. Те ще получат ваучери на стойност 40 лева. Ще бъде обявена наградата на председателя на Великотърновския общински съвет за най-масово участвало в инициативата училище, както и отличените за трите специални награди – най-малък, най-възрастен участник и семейство. Отличието на Младежкия дом е за най-атрактивен участник в спортно-туристическия празник в парк Ксилифор. За наградата на регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта в жребия се състезават участници до 29-годишна възраст.

Организатори на кампанията са Великотърновският общински съвет, Община Велико Търново, РЗИ, ТД „Трапезица 1902“, Младежкият дом.