Любопитно

„Приятели на четири крака“ канят на гости

По повод Световния ден на животните, който се отбелязва на 4 октомври, фермата „Приятели на четири крака“ във великотърновското село Хотница кани деца и семейства на гости. На 7 октомври, неделя, от 10.00 до 18.00 часа, собствениците Вера и Виктор ще очакват всички, които обичат животните.

Магаренцето Мирко, кучето Нуша, козелът Андрей, телето Инго, кобилата Ивайла, прасето Пуки, котката Апачи, гъските Макс и Мориц са част от семейството на „Приятели на четири крака”. Посетителите могат да носят моркови и ябълки, с които да нахранят животните и да скъсят дистанцията с тях.  Входът за фермата в Хотница е безплатен.

„Нашите животни много обичат гости. Щом чуят командата – „Имаме гости”, което където е налягало свободно в двора става и посетителите са заобградени. Започват да ги душат, да се умилкват около тях, облизват лицата им. Козелът Андрей е вездесъщ. Забавлява гостите винаги”, разказва за любимите си същества стопанката Вера.

Споделя, че във фермата винаги е приятелска атмосферата, защото и животните са забавни. Неслучайно са кръстили стопанството Бременските музиканти.  Жена пък е предложила да се открие център за депресии там, защото никога не можеш да напуснеш мястото без да се усмихваш и да се почувстваш по-добре.

Вера и Виктор са от година в Хотница. Преди това фермата е била в село във Варненско. Започнали да събират животни преди много години с покупка на коза, за чието бъдеще собствениците не могли да се разберат.

Последвало магаренце, куче, прасенце и прочие до днешните над 10 обитатели на „Веселата къща“.

„90% от животните са отгледани от мен, сирачета останали от малки. От малки съм ги отгледала. Родителят е първият, когото бебето вижда, така е с животните. И те дълбоко вярват, че аз съм майка им. Описала съм техния свят като прекрасен. Днес, и децата, които ни посещават ги приемат като личности, дори са запомнили имената им. Знаят кой какво обича да яде.

Още като малка, майка ми ми е купувала плюшени играчки дефектни, които са изхвърлени. Защото нямаше кой да ги купи, а аз исках такива. Мъчно ми беше за тях. Сякаш това е проекция и в настоящето ми. Сляпа по рождение овца имаме при нас. При отглеждането на всички животни сме вложили много любов”, допълва още Вера.

Казва, че можем да се поучим на доброта от животните, защото в нашия свят не винаги е така, когато дадеш обич, да получиш същото. Докато при четириногите не е така.

„Те са изключителни. Неслучайно сме кръстили фермата – „Приятели на четири крака. Личности са. Имаме посетители от цялата страна. Как преминава един ден при нас – ставаме сутрин рано, пием кафе и започват грижи по животните. Ходим по разходки, на паша. Поддържаме чист дрова. Ако някой е решил да ни посети, трябва непременно да се обади предварително по телефон, защото може и да ни няма. Всички посещения при нас са безплатни”, обяснява стопанката.

Имената на животните във фермата не са на приказни герои. Всяко си идв с името, пояснява Вера. Ако и остане време един ден и се намерят доброволци, които да я заместят във фермата, тя обещава че ще седна да напише книга са света на животните.

А иначе, вече имат предложение към малките си почитатели – книжка, която се продава в интернет, т.нар. книга – мандала, със силуетите на всяко животно от фермата за оцветяване. Създават и приказки с живи животни, т.нар. недовършени приказки, в които и децата да могат да участват.

сн. Фейсбук – „Приятели на четири крака“

Кремена Крумова – Попова