Образование

Присъствено ще започне академичната година във ВТУ. Над 4500 първокурсници прие висшето училище

С присъствено обучение  ще започне новата академична година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Занятията за 1/3 от магистрите ще  бъдат присъствени, а за 2/3 – в дистанционна среда, съобщи ректорът на висшето учебно заведение проф. Христо Бонджолов. По негови думи всички изисквани здравни мерки ще бъдат спазени – осигурени са дезинфекционни и хигиенни препарати, маски и шлемове за преподавателите и топла вода в сервизните помещения. „Единственият проблем е практиката на студентите от педагогическите специалности в училищата и детските градини. Предстои на среща с директорите – да обсъдим вариантите и да вземем  решение”, каза проф. Бонджолов.

Над 4500 първокурсници – бакалаври, магистри и докторанти,  са приети във Великотърновския университет. В образователно-квалификационна степен „бакалавър” по държавна поръчка са записани 2206 души, със 110 повече спрямо миналата година. При първите две класирания са записани над 1300 магистри, на 25 септември изтича третото класиране и с решение на Академичния съвет ще бъде обявено четвърто, защото много студенти в чуждестранни и български университети не успяха да се дипломират навреме и очакваме след кампанията да приемем 1900 магистри, каза зам.-ректорът по учебната дейност доц. Димитър Симеонов. По негови думи висшето училище очаква и над 400 специализанти в Департамента за продължаващо обучение и квалификация.

Изпитната сесия за докторантите първокурсници ще се проведе между 10 и 17 октомври. Местата по държавна поръчка са 88, а кандидатите към днешна дата 112, отбеляза зам.-ректорът по научната дейност проф. Милко Палангурски.

Официалното откриване на новата академична година ще се състои на 1 октомври от 11,00 часа пред паметника на светите равноапостоли Кирил и Методий.

От 1 декември с акцията „Рано рани” за запазване на места по държавна поръчка или платено обучение ще стартира следващата кандидатстудентска кампания.