Култура

Приключиха разкопките на крепостта „Ряховец”

30 работни дни продължиха разкопките на крепостта „Ряховец” тази година. Това е трето археологическо лято за 15-членния екип, ръководен от Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново. Резултатите през тази година са насочени основно към стратиграфията на обекта – данни за това колко време е продължавал животът на крепостта. Те променят първоначалната хипотеза на археолозите, че крепостта е била само гарнизонна част. Оказва се, че „Ряховец” е функционирала и като средновековен град. „Продължихме разкопките в района на Западната порта, в централната част и в близост до Северната порта за по-детайлна картина на крепостта, за да уточним как се е развивал животът там. Успяхме да установим двете най-горни нива, които датират от началото до 60-те години на XIII век. Проучихме три жилища от най-късния период и две между 1220 и 1240 г. Това са все още теренни данни на база нашите наблюдения. Целта на екипа е догодина да проучи по-ранните пластове, тъй като имаме наблюдения, че е съществувал поне още един по-ранен период, по всяка вероятност и още един”, коментира за Общинското радио Илиян Петракиев.

Екипът на Петракиев има доказателства, че хълмът е бил населяван още от времето на ранната Византия, а амбициите са да бъде проучена ранно-желязната структура, която започват да разкопават през миналата година.  „Разширихме площта на 100 кв, метра, където попаднахме на едно от тези жилища – от 60-те години на XIII век”, допълни археологът. Едно от най-ценните научни открития се оказва именно стратиграфията, направена от специалистите. Тя ще даде възможност за прецизиране на средновековната керамика във Великотърновско. Оказва се, че керамиката в крепостите „Царевец” и  „Трапезица” например датира в периода XIII-XIV в. докато при „Ряховец” се определят по-конкретно границите.

Над 300 монети и общо 600 находки – това е равносметката на археолозите през археологическо лято 2017-а на крепостта „Ряховец”. Това са различни предмети от бита на хората, части от украшения, гривни, пръстени, стрели, железни ножчета, костени средновековни предмети, керамични съдове. Интерес предизвиква един начупен, но впоследствие напълно възстановен от специалистите сграфито съд. Върху него са изобразени кипариси, и е изключително рядко срещан.

За втора поредна година на крепостта „Ряховец” редом до опитните археолози работиха и ученици. Лятната археологическа школа събра на едно място ученици между VII и XII клас от горнооряховските училища „Вичо Грънчаров” и „Георги Измирлиев”. За общо пет дни те научиха основни археологически понятия и техники в работата на археолозите. Ученици от великотърновската Природо-математическа гимназия пък рисуваха фрагменти от керамични съдове, открити през миналата година на крепостта.

Всички открития на крепостта „Ряховец”, както и резултатите от лятната школа, ще бъдат събрани в изложба през есента.