Общински съвет

Приеха на първо четене новите правила за собствениците на кучета в старата столица

Великотърновският общински съвет прие на първо четене промени в Наредбата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регламентиране правилата за отглеждане на кучета на територията на община Велико Търново. Промените обаче не минаха на второ четене, въпреки поискано прегласуване.

По време на дебатите д-р Мавродий Калейнски призова наредбата да не бъде променяна, защото, според него някои текстове противоречат на законови разпоредби. Един от тях, според съветника, е условието деца до 14-годишна възраст да не разхождат сами кучета от едра и гигантска порода.

Мирослав Трифонов от групата на Реформаторския блок подкрепи промените, като апелира собствениците на кучета да станат по-дисциплинирани и Наредбата наистина да се спазва стриктно.

Промените бяха направени по искане на Инициативен комитет, внесъл подписка от над 200 великотърновци. В Наредбата се създава нова точка, която забранява оставянето на кучета в моторни превозни средства по начин, застрашаващ живота и здравето на животните.

При разходки собствениците вече ще могат да представят и копие от регистрационните документи на кучето и от паспорта му. До сега те трябваше да носят тези документи в оригинал.

По алеите на градските паркове и градини ще е разрешено преминаването с кучета-компаньони само на повод с дължина до 2 метра. В така наречените „кучешки клетки” собствениците са длъжни да осигурят спокойствието на живеещите в близост за времето от 14 ч. до 16 ч. и от 22 ч. до 7 ч.

Ще бъде забранено на малолетни лица да водят на обществени места агресивни кучета, както и едри и гигантски породи. За едра порода в Наредбата се уточнява, че се считат животни с тегло от 25 до 45 кг, а за гигантска порода – над 45 кг.

За да влязат в сила промените, те ще трябва да бъдат гласувани на второ четене на сесията на Великотърновския общински съвет през септември.

Мария Христова