Денят

Преподаватели представят практически съвети за перфектни презентационни умения

Събитие с практически занимания за подобряване на презентационните умения ще се проведе днес от 18,00 часа в „ТАМ“. Упражненията са за развиване на  умения за дишане, умения за загряване на гласа, работа с микрофон и са подходящи както за опитни оратори, така и за начинаещи. Водещи ще са доц. д-р Ваня Димитрова, доц. д-р Венета Христова и гл.ас. д-р Иван Бянов, които участваха в международен тренировъчен курс за младежки работници „Training for trainers“. 10-дневното обучение се проведе по програма Еразъм + в Коменещи, Румъния .

Независимо дали някой убеждава колеги, продава на клиент или стимулира екип, силата на презентацията представлява разликата между успеха и провала на отделния индивид или на посланието, което той представя. „И тримата участници от България сме университетски преподаватели, но смятаме, че уменията на ораторите трябва непрекъснато се развиват и усъвършенстват. Включиха се общо 28 души на различна възраст от 9  държави. За мен най-впечатляваща бе работата с вокален педагог. Имахме възможност да научим как да загряваме гласните си струни, да дишаме с диафрагма и как да раздвижваме лицевите си мускули, за да е по- изразителна речта ни.  Много малко зависи от самите думи, които изричаме. Според изследвания само  7 % от въздействието ни върху публиката по време на представяне идва от словата. Проучванията сочат, че най-голямо влияние оказва невербалното поведение- 55%. Следва интонация и глас с 38 %. Външният вид също оказва въздействие. Всички сме чували поговорката „По дрехите посрещат, по ума изпращат”, която важи с пълна сила и при презентациите”, обясни доц. Ваня Димитрова.

По рано този месец лекторите представиха  първия урок за развиване на презентационни умения, на който предадоха научените от курса знания. Днес те ще споделят няколко трика от личен опит за преодоляване на сценичната треска и притеснението преди представя пред публика. Входът е свободен.

 

Диана Колева