Образование

Преподаватели и служители на ВТУ излязоха на протест, висшето училище не затвори врати

Преподаватели и служители на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ излязоха на протест, за да заявят недоволството си от ниските възнаграждения в администрацията. „Проблемът не са заплатите на университетските преподаватели, а изоставащите заплати на служителите, но най-големият проблем е нормативният хаос, който създадоха с онова изказване, че държавата поема семестриалните такси на студентите. Резултатът за Великотърновския университет е, че 400 човека прекъснаха правата си заради невнесени такси“, каза зам.-ректорът по учебната дейност проф. Христо Бонджолов. По негови думи в началото на месец юни започва записване за следващия семестър при пълна неяснота кой ще заплаща таксите за обучение – МОН, университетът или студентите.

„Дълги години работещите във висшето образование са пренебрегвани относно възнагражденията“.

„Дълго време висшето образование не е в приоритетите на управляващите. Бяхме в унизително положение във финансов план спрямо учителите, след което нещата леко се пооправиха, но не съвсем и след постигнатите при преговори договорености, гласуване в Народното събрание – се оказва, че едно министерство и един министър отказват да изпълнят решенията, публикувани в Държавен вестник“.

„Подкрепям протеста, защото исканията на преподавателите и служителите за достойни възнаграждения са основателни. Бяха постигнати определени искания, но считам, че възнагражденията трябва да са още по-адекватни“, споделиха преподаватели.

Протестът се състоя без Университетът да затваря врати, провеждат се лекции и изпити.

Малко над 1000 лв. са заплатите на неакадемичния състав във ВТУ, съгласно сега действащия закон асистентите получават 1810 лв., професорите 2650 лв., а доцентите – 2400 лв., като във възнагражденията се отчитат клас прослужено, придобита научна степен и длъжност.