Община

Преподаватели: Има политическа намеса в изборите. Притикват Великотърновския университет към служебен ректор

Има политическа намеса в организацията и провеждането на предстоящите избори във Великотърновския университет, заяви на пресконференция зам.-ректорът на висшето училище проф. Стоян Буров. „Няма защо да премълчаваме, че тя е от страна на ВМРО. Нещата станаха ясни след изявленията на депутати от „Обединени патриоти” в Народното събрание, с които заклеймиха мними нарушения, извършени от Академичния съвет и ръководството”, каза проф. Буров.  По негови думи случаят е безпрецедентен, нарушава се и университетската автономията. „Всичко това се ръководи от доц. Милен Михов,  който е депутат, има важни функции във ВМРО. Той използва положението си на зам.-председател на парламентарната комисия на образование и наука и се опитва чрез студентите да дирижира нещата”, допълни зам.-ректорът. Според него „нещата се притикват към назначаване на служебен ректор”. Мандатът на всички органи на управление на ВТУ изтича на 25 май. Ректорът е длъжен да организира изборите в двумесечен срок. Ако не може, министърът на образованието назначава служебен ректор.” Дейността на Университета ще бъде блокирана”, смята проф. Буров.

Историкът, изследовател на изборните процеси и зам.-ректор проф. Милко Палангурски определи отказът на Студентския съвет да проведе избори като невероятен парадокс в правото. „Пълен парадокс и пълен политически шантаж от група, самообявила се за представителство на студентската младеж”, каза проф. Палангурски. Той поясни, че  Общото събрание се формира от четири групи – хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, служители от администрацията и студенти и докторанти. С изключение на студентите и докторантите останалите са излъчили свои представители в новото Общо събрание, което трябваше да проведе първото си заседание на 20 май. „Само един човек най-нагло заявява, че той избори няма да прави, защото така е решил. Това е поставяне на Университета в невъзможност да функционира”, отбеляза проф. Милко Палангурски и припомни, че на 1 ноември 1989 година ВТУ е приключил с щатните партийни секретари.

„Най-добре е всички вкупом да постигнем съгласие, че няма място и право, която и да е политическа партия, да организира студентския живот”, заяви деканът на Филологическия факултет проф. Ценка Иванова. Тя сподели, че колеги в чуждестранни университети, в които е преподавала, са казвали, че Великотърновският университет е Университет на ВМРО и отбеляза, че начело на Студентския съвет от 1999 г. е активист на ВМРО.