Култура

Премиера на „Дон Жуан“ на Моцарт подготвя Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“

Една от най-популярнитe опери в световния репертоар „Дон Жуан“ на В. А. Моцарт с либретото на Лоренцо да Понте ще бъде представена в премиерната продукция на Музикално – Драматичен театър „К. Кисимов“- Велико Търново. На местна сцена премиерата е предвидена за 23-ти май, а на 15-ти юни МДТ ще се изяви в зала 1 на НДК.

Съчетание на музика, актьорска игра, сценография, костюми и 3D мапинг подготвят великотърновските театрали. Диригент на продукцията е младият талант Георги Патриков. Сценографията и костюмите са дело на Ася Стоименова и с тях идва първото впечатление за публиката. Визуалното въздействие с 3D мапингът на Лора Руневска – elektrick.me – и хореографията на Катя Богданова се вплитат с красивата музика в битовите и бални сцени с новаторство и неокласицизъм.

Операта на Моцарт „Дон Жуан“, като жанр е наречена „весела драма“ (dramma giocoso). Такова определение не е необичайно в Buffо жанрa, до който наистина се доближава операта по редица причини. Въпреки това, в комичните опери по това време, никога не е имало такива страсти, остри конфликти, такъв хумор, фарс, трагедия, светско и мистично, както в Моцартовия „Дон Жуан“. В действителност Моцарт, чрез „Дон Жуан“ в ХVIII в. открива изцяло нов жанр на операта, който е разработен в последствие в ХIХ век – психологическата музикална драма. Всеки от оперните герои, изобразен като уникална личност, не може да бъде сведен до една единствена идея. Сред тях са героите на комедията – страхливия Лепорелло, хитрата Церлина, „недодялания“, но верен на любовта си Мазетто; в духа на героите са Донна Анна и Дон Оттавио, християнски безкористната Донна Елвира, която е в близост до символа на опера Seria. Самият Дон Жуан в соловите си изпълнения се появява като герой от комична опера, но несъответствието на природата му, точно както и трагичната му смърт, не се вписват в рамките на жанра комедия.

Участват: ДOН ЖУАН – Никола Иванов, Добромир Момеков, Стефан Димитров ; ДОННА АННА – Теодора Петрова, Исидора Молес; ДОННА ЕЛВИРА – Миряна Калушкова, Гергана Георгиева, Невена Милошевич; ДОН ОТТАВИО – Андрея Мирчев, Стеван Каранац ; ЦЕРЛИНА – Анна Фасея, Димитрина Кечеджиева, Мария Славова; ЛЕПОРЕЛЛО- Пламен Кумпиков, Боян Савов; КОМАНДОРЪТ- Виктор Кръстанов, Любен Байчински; МАЗЕТТО – Денис Бояджиев, Никола Попов.

Операта се изпълнява на италиански език – със субтитри на български език.

Режисьор на продукцията е Петко Бонев.